Tajvan elnökével beszélt Donald Trump

TOPSHOTS Horizontal President-elect Donald Trump arrives on December 1, 2016 at the airport ahead of a visit to the Carrier air conditioning and heating company in Indianapolis, Indiana. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Donald Trump nem először lépte a diplomáciai rutinokat
Vágólapra másolva!
Tajvan elnökével, Caj Jing-vennel beszélt telefonon Donald Trump megválasztott amerikai elnök - közölte pénteken Trumpnak az átmenetet irányító csapata. Az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a de facto önálló országként működő Tajvannal.
Vágólapra másolva!

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte: nagyon szokatlan, hogy egy amerikai elnök, vagy megválasztott elnök közvetlenül váltson szót Tajvan vezetőjével, Trump telefonbeszélgetése pedig vélhetően ki fogja váltani Kína tiltakozását. Az átmenetet vezető csapat közleménye szerint Caj Jing-ven gratulált Trumpnak a megválasztásához, amit Trump is viszonzott. Beszélgetésük során kitértek az Egyesült Államok és Tajvan szoros gazdasági, politikai és biztonsági kapcsolataira.

Ki volt a hívó?

A közleményből nem derült ki az, hogy ki kezdeményezte a telefonhívást. Trump később jelezte Twitter-oldalán, hogy Caj hívta fel őt.

Peking álláspontja szerint Tajvan és Kína szárazföldi része egyazon országhoz tartozik, saját területeként tekint a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta de facto önálló országként működő szigetre. Tajpej és Peking 1992-ben jutott az ezt megerősítő "egy Kína" elvét elfogadó konszenzusra.

Washington 1979-ben vette fel diplomáciai kapcsolatait a Kínai Népköztársasággal, amivel együtt elfogadta az "egy Kína" elvét is, Pekinget tekinti Kína legitim képviselőjének. Az Egyesült Államok mindazonáltal szoros, de nem hivatalos kapcsolatokat ápol Tajvannal.

Belső feszültségek

A tajvani elnök - aki a sziget függetlenségét szorgalmazó Demokratikus Haladó Párt (DPP) első embere is - májusi beiktatásakor nem tért ki arra, hogy elődjéhez hasonlóan elismeri-e az említett konszenzust, ami miatt fagyos lett Tajpej és Peking viszonya, utóbbi pedig június végén befagyasztotta intézményes kommunikációs csatornáit a szigettel. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a telefonbeszélgetésről szóló bejelentést követően közölte, hogy Washington továbbra is elkötelezett az "egy Kína" elve mellett.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Gazdaság és nemzetvédelem

A tajvani elnöki hivatal közben azt tudatta: Trump és Caj kitért a kétoldalú együttműködésre és annak szorosabbá fűzésére. A megválasztott amerikai elnök és a tajvani államfő emellett eszmét cserélt "a hazai gazdasági fejlődés szorgalmazásáról és a nemzetvédelem megerősítéséről", amelyeknek célja az állampolgárok jobb életének és biztonságának a megteremtése - áll a közleményben.

Az elnöki hivatal nem részletezte, hogy Tajvan biztonsági szükségletei szóba kerültek-e, ugyanakkor közölte: Caj Jing-ven mellett vonalban volt Joseph Wu, a tajvani nemzetbiztonsági tanács vezetője és David Li külügyminiszter is. Alex Huang, a tajvani elnök szóvivője pedig azt mondta: mindkét oldal előre egyeztetett a kapcsolatfelvételről.

Kína trükkről beszél

Keng Suang kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján szóba került az Egyesült Államok és Tajvan kapcsolata. A szóvivő hangsúlyozta, hogy Kína hevesen ellenzi a hivatalos és katonai kapcsolatok bármilyen formáját. Vang Ji kínai külügyminiszter szerint a telefonhívás csak Tajvan kicsinyes trükkje volt.