Migránsok tüntetett a kiutasításuk ellen Finnországban

2016.12.03. 23:53

Több száz menedékkérő tüntetett a kitasításuk ellen a finn fővárosban.

Mintegy félezren, menedékkérők és helyi támogatóik tüntettek a finn fővárosban, Helsinkiben az ellen, hogy a finn menekültpolitika értelmében kitoloncolják azokat, akiknek elutasították a menedékkérelmét. A tiltakozók nagy részét a kitoloncolást ellenző irakiak tették ki.

A békésen zajló tüntetésen megjelent tömeg Helsinki belvárosában vonult fel, majd a központi Szenátus téren gyertyákat gyújtottak a különböző konfliktusok áldozatainak emlékére, és menedékkérelmek elutasításának indoklásait olvasták fel.

Akiknek elutasították kérelmét, a finn migrációs hatóságok felajánlják, hogy segítenek az önkéntes hazatérésben, ám ha ezt a kérelmező elutasítja, kitoloncolják. Tavaly 32500 menedékkérő érkezett Finnországba, több mint 20 ezren Irakból.

A finn bevándorlási szolgálat májusban arról döntött, hogy Irak, Szomália és Afganisztán biztonságos országnak számít hazatérés szempontjából, ezért júniusig az irakiak 77 százalékának elutasították a kérelmét. Januárban újravizsgálják az említett három ország biztonsági körülményeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK