Segolene Royal francia környezetvédelmi miniszter is elutazott Fidel Castro temetésére Kubába. A görög miniszterelnök mellett ő az egyetlen aktív kormánytag az Európai Unióból, aki elment. Ráadásul Royal dícsérte a kubai kommunista diktátort és a diktatúrát, ami hatalmas botrányt okozott Franciaországban.

Önmagában már Royal jelenléte is botrányt váltott ki Fanciaországban, sokan furcsálják, hogy egy francia miniszter elutazott a kubai diktátor temetésére. Hiszen ő a harmadik legfontosabb ember hivatalosan a szocialista kormányban. Ezen kívül pedig az egyik legfontosabb francia közszereplő, négy gyereke van a mostani baloldali elnöktől, Francois Hollande-tól. 2007-ben pedig ő volt a baloldal elnökjelöltje, őt győzte le akkor Nicolas Sarkozy.

Francois Hollande és Segolene Royal egy korábbi pártrendezvényenForrás: AFP/Damien Meyer

Royal a legnagyobb kritikát mégis amiatt kapta, amit mondott. Azzal indokolta a kubai utat, hogy szerinte Castro a Kuba és a Franciaország közötti barátság szimbóluma, majd azt monda, hogy Castro volt az, aki visszaadta a kubai népnek az országot, így kezükbe vehették a saját sorsukat.

Azt is mondta, hogy szerinte Castrót a nagy francia forradalom inspirálta, de

az ő forradalma kisebb terrorral járt, mint a francia forradalom.

Fidel Castro egy két évvel ezelőtti felvételenForrás: MTI/EPA/Cubadebate/-------------------

Majd Royal megjegyezte, hogy szerinte Franciaország nincs abban a helyzetben, hogy bármiről is leckét adjon Kubának. Amikor erre francia újsagírók azt mondták neki, hogy Kubában mégiscsak súlyosan megsértik az emberi jogokat, a szólásszabadságot mérő nemzetközi listán például Kuba 180 országból a 171., Royal azt mondta,

ő úgy tudja, Kubában vallás- és lelkiismereti szabadság van

és egyébként nagyon sok dezinformáció terjed Kubáról.

A Fidel Castro hamvait szállító járműForrás:AFP/Citizenside/Cristian Mijea

Az üggyel nagy terjedelemben foglalkozik a francia Le Figaro. A francia jobboldal, és a vezető centrista párt pedig fel van háborodva a történtek miatt. Francois Bayrou, a centrista párt elnöke azt mondta, egy ilyen nyilatkozat egész Franciaországot destabilizálja. A francia jobboldal elnőkjelöltje, Francois Fillon pártjának egyik vezetője pedig azt mondta, hogy szemben azzal, amit Royal mond, Franciaország igenis adhat leckét Kubnak demokráciából és szabadságból.