Szigorúbb kitoloncolást javasolnak a németeknek

Vágólapra másolva!
Németországban keményebb hatósági fellépés szükséges az elutasított menedékkérők távozásához az amerikai alapítású McKinsey nemzetközi tanácsadó cég szerint. A tanulmányt 1,8 millió euróért rendelte meg a a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal, ami heves vitát váltott ki Németországban.
Vágólapra másolva!

Jövőre legkevesebb 485 ezerre emelkedik az elutasított menedékkérők száma Németországban, mert egyre inkább előrehalad a tavaly és az idén érkezett több mint egymillió migráns ügyeinek feldolgozásával a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) – állapítja meg a McKinsey nemzetközi üzleti tanácsadó cég tanulmánya a Welt am Sonntag című lapban közölt kivonatok szerint. A jelenlegi eszköztár alkalmazásával az elutasított menedékkérők közül

az idén és jövőre is csupán 85 ezren hagyják el az országot önként vagy kitoloncolással.

Jelenleg átlagosan egy év telik el a távozásra kötelező BAMF-határozat kiadása és a hatósági döntés végrehajtása – vagyis a kitoloncolás – között, de előfordul olyan eset is, amikor négy és fél év telik el a két időpont között. Azok ellátása, akikkel szemben kitoloncolási végzés született, de mégis az országban maradnak, csak jövőre mintegy 3 milliárd euróba kerül Németországnak – állapítja meg a McKinsey.

A tanácsadó cég javaslatai között szerepel:

  • ki kell terjeszteni a kitoloncolási őrizet intézményét.
  • meg kell vonni a készpénzjuttatást azoktól, akik nem működnek közre személyazonosságuk megállapításában, illetve azoktol a kitoloncoltaktól, akik az úti okmányok hiánya miatt vagy betegségre hivatkozva nem távoznak.
  • ajánljanak fel az eddiginél több pénzt az önkéntes távozóknak, így csökken a migránsok németországi tartizkodási ideje is.

Németországban azonban többen felszólaltak az ellen, hogy a BAMF 1,8 millió euróért rendelte meg az elemzést egy nemzetközi cégtől. A tanulmányt a szövetségi és a tartományi hatóságok is elkészíthették volna – mondta a Welt am Sonntagnak a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke, Rainer Wendt, aki szerint a külső tanácsadók bevonása

Kritizálta a McKinsey megbízását az Angela Merkel kancellár vezette jobboldali CDU egyik parlamenti képviselője, Wolfgang Bosbach is.