Hivatalos: Van der Bellen az új osztrák államfő

VAN DER BELLEN, Alexander
Bécs, 2016. december 6. Alexander Van der Bellen újonnan megválasztott osztrák elnök sajtótájékoztatót tart Bécsben 2016. december 6-án. A Zöldek pártja által támogatott független jelölt december 4-én győzött az osztrák elnökválasztás elhalasztott második fordulójában. A májusi második forduló eredményét az alkotmánybíróság megsemmisítette. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
A hivatalos adatok szerint Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független jelölt nyerte a vasárnapi, megismételt államfőválasztást Ausztriában. A politikus a voksok A voksok 53,8 százalékát kapta, maga mögé utasítva ezzel az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hofert.
Vágólapra másolva!

Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást - jelentette be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter.

A Zöldek pártja által támogatott független jelölt a vasárnap megismételt második elnökválasztási fordulóban a voksok 53,8 százalékát kapta,

míg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hofer 46,2 százalékát. A választási részvétel 74 százalékos volt.

Alexander Van der Bellen az új osztrák államfő Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy a választás rendben lezajlott, nem érkezett bejelentés visszaélésről. A tavaszi első fordulóban 68,5 százalék szavazott, a májusi második (később érvénytelenített) fordulóban a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka vett részt.

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökjelöltje alulmaradt a versenyben Forrás: MTI/EPA/Florian Wieser

Norbert Hofer eközben megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint hat év múlva újra indulni fog az államfői tisztségért, ha pártja, az FPÖ is úgy akarja. Heinz-Christian Strache, a párt elnöke "szenzációsnak" minősítette Hofer eredményét. Kiemelte, hogy a párt széles társadalmi kört tudott megszólítani a többi párt, a vállalkozói réteg és közéleti szereplők "masszív ellenállása ellenére".

Január végén foglalja el hivatalát

Az osztrák országos választási bizottság hivatalosan december 15-én teszi közzé végeredményt, amelyet ezt követően egy hétig lehet jogi úton megtámadni. Az új elnököt várhatóan január 26-án iktatják be.

Az előző államfő, Heinz Fischer hivatali ideje 12 év után július 8-án járt le, így azóta nincs államfője Ausztriának, az államfői teendőket a három parlamenti alelnök látja el.

Mint arról az Origo is beszámolt, Van der Bellen vasárnap éjjel, már a győzelmét valószínűsítő exit poll eredmények ismeretében nyilatkozta azt, hogy elnökként "az egyenlőség, a szabadság és a szolidaritás értékeit" fogja védeni. Az eredményt egy Európa-barát Ausztria győzelmeként méltatta.