Merkel: Tovább kell dolgozni a menekültek elosztásán

government parliament Horizontal
German Chancellor Angela Merkel gestures as she gives a speech during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 23, 2016 in Berlin. Merkel addressed the parliament on key domestic and foreign issues during a week of budget debate. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
Angela Merkel szerint tovább kell dolgozni a menekültek uniós tagállamok közötti elosztásának rendszerén. A német kancellár azonban szükség esetén a jogállam erejével bírná távozásra az elutasított menedékkérőket. Merkel azt is bejelentette, hogy újra elindul a CDU elnöki tisztéért.
Vágólapra másolva!

Tovább kell dolgozni a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztásának ügyén - mondta Angela Merkel egy hétfő esti televíziós interjúban.

Merkel szerint tovább kell dolgozni a menekültek elosztásának kérdésén Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A német kancellár az ARD országos köztelevízióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a menekültek ügye mindenekelőtt globális probléma, de nagy európai kihívás is, és a tagállamok közötti szolidaritás nem megfelelő, ezért tovább kell küzdeni a "feladatok jobb elosztásáért".

A jogállam erejével

- Valamennyi tagország egyetért abban, hogy az EU külső határát hatékonyabban kell védeni, és egyetértés van abban is, hogy küzdeni kell a menekülésre késztető okok megszüntetéséért és azért, hogy a menekültek jobb ellátást kapjanak a hazájuk közelében. Azonban az EU-ban tartózkodó menekültek tagállamok közötti elosztásával "még mindig nagy gondok vannak", ezért tovább kell folytatni a munkát, bár

- mondta Angela Merkel.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) kedden kezdődő tisztújító kongresszusáról a többi között elmondta, hogy pártja kiáll az elutasított menedékkérők távozása mellett. A védelemre nem szoruló kérelmezőknek barátságosan is meg lehet mondani, hogy haza kell menniük, szükség esetén pedig

a jogállam erejével kell gondoskodni távozásukról,

ami elengedhetetlen, mert a befogadó közösség különben nem tud segíteni a valóban védelemre szorulóknak - mondta a CDU vezetője.

Őszinte eredményre számít

Merkell azt is bejelentette, hogy a kongresszuson ismét elindul a pártelnöki tisztségért. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy senki sem pótolhatatlan, és hosszú mérlegelés után döntött úgy, hogy "még egyszer" megpályázza az elnökséget és kancellárjelöltként vezeti pártját a 2017 őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában. Aláhúzta, hogy

a vállalás nemcsak a kampányra érvényes, hanem a teljes következő kormányzati ciklusra szól.

Hozzátette, hogy a 2005-ben kezdett kormányzás eredményeire építve a CDU a vezetésével "iránymutatással tud szolgálni nehéz időkben", márpedig a következő évek a globalizáció és a digitalizáció eddigi fejleményei alapján nem ígérkeznek éppen könnyűnek.

Arra a kérdésre, hogy a küldöttek a menekültválság körüli viták, feszültségek után milyen választási eredménnyel erősíthetik meg tisztségében, azt mondta, hogy "őszinte eredményre" számít.

A bajor testvérpárttal (CSU) a befogadható menekültek létszámának évi 200 ezres felső határáról folytatott vitáról Angela Merkel elmondta, hogy továbbra sem egyezik a pártszövetség tagjainak álláspontja, de ez más ügyekben is előfordul, és együtt lehet élni vele.

Az AfD-vel nem működik együtt

A pártelnök-kancellár az esseni kongresszus alkalmából a másik országos köztelevíziónak, a ZDF-nek is nyilatkozott. A Bundestag-választás utáni időkről, a következő kormánykoalíció lehetséges összetételéről azt mondta, hogy

pártja nem kötelezi el magát előre egyetlen lehetséges koalíciós partner mellett sem,

csak azt rögzíti, hogy nem működik együtt a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párttal, és a jelenlegi koalíciós partnertől, a szociáldemokrata párttól (SPD) balra álló Baloldallal.

Hangsúlyozta: az uniópártoknak azt kell megcélozniuk, hogy nélkülük egyetlen párt se tudjon kormányt alakítani.