Mégsem tárgyalnak Aleppóról Genfben

Vágólapra másolva!
Az oroszok szerint az amerikaiak lélegzetvételhez akarják juttatni a szíriai szélsőségeseket. Az orosz külügyminiszter megismételte, hogy azokat a militánsokat, akik nem hajlandók önként kivonulni Aleppó keleti részéből, meg fogják semmisíteni. A szíriai kormány közölte, semmilyen tűzszünetre nem hajlandó, ha nem hagyja el a várost a keleti negyedeket még mindig uraló összes felkelő.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok visszavonta azokat a javaslatokat, amelyek a szíriai ellenzéki fegyveresek Aleppó keleti részéből történő kivonására vonatkoztak. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az új amerikai elképzelések lélegzetvételhez akarják juttatni a szélsőségeseket.

Lavrov azt mondja, hétfőn értesítette őket az Egyesült Államok arról, hogy nem tudnak Genfben egyeztetni, mert meggondolták magukat. Visszavonták a korábbi dokumentumukat és most egy új dokumentumuk van.

Ez a dokumentum, az oroszok első benyomásai alapján

Lavrov megismételte, hogy azokat a militánsokat, akik nem hajlandók önként kivonulni Aleppó keleti részéből, meg fogják semmisíteni. Mint mondta,

Oroszország támogatni fogja a szíriai kormányerőket a kórházak megvédelmezésében.

Az orosz külügyminiszter ugyanakkor közölte, Moszkva kész haladéktalanul katonai szakértőket és diplomatákat küldeni Genfbe, hogy ott az amerikai javaslatokkal összhangban azokról a lépésekről egyeztessenek, amelyek lehetővé tennék a militánsok kivonását, valamint a humanitárius segély eljuttatását Aleppóba és az élet normalizálását a városban.

Közben a szíriai kormány közölte,

nem hajlandó semmilyen tűzszünetet kötni Aleppóról, ha nem hagyja el a várost a keleti negyedeket még mindig uraló összes felkelő.

Hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétnapos aleppói tűzszünetet követelő határozatról szavazott, ám Oroszország és Kína megvétózta a javaslatot.

Aleppó keleti felében a felkelők még mindig tartják magukat, igaz, a kormányerőknek már sikerült több negyedet visszahódítaniuk tőlük. A harcokban az az utóbbi három hétben is civilek százai haltak meg.