A NATO-főtitkár fenntartaná a szankciókat Moszkva ellen

2016.12.07. 17:28

A nemzetközi közösségnek továbbra is nyomást kell gyakorolnia Moszkvára, hogy betartsa kötelezettségeit, ezért fenn kell tartani az Oroszország elleni gazdasági szankciókat - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetség tagországai külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása után.

Stoltenberg kiemelte: nem teljesült a minszki megállapodások célja, hogy véget vessen a kelet-ukrajnai konfliktusnak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a biztonsági problémák aláássák a béketörekvéseket Kelet-Ukrajnában, ahol a szembenálló felek rendre megsértik a tűzszünetet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Kijelentette, a NATO minden körülmények között folytatni kívánja a párbeszédet és diplomáciai eredményeket kíván elérni a konfliktusok elkerülése érdekében, noha véleménye szerint szerencsésebb lenne egy kevésbé támadó hangnemű kommunikáció Moszkva részéről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanácskozás után arra hívta fel a figyelmet, hogy az afganisztáni helyzet aggasztó. Magyarország fenntartja 100 fős katonai jelenlétét és 2020-ig továbbra is évi 500 ezer dollárral támogatja az afganisztáni nemzeti védelmi erők fejlesztését és képzését.