Földrengés rázta meg Indonéziát, 92 halott

Indonézia, földrengés
Pidie Jaya, 2016. december 7. Összedőlt mecset Pidie Jayában 2016. december 7-én, miután 6,5-es erősségű földrengés volt az indonéziai Aceh tartományban, Szumátra szigetének északnyugati részén. Legalább kilencvenkét ember életét vesztette. (MTI/EPA/Hotli Simanjuntak)
Vágólapra másolva!
A Richter-skála szerint 6,5-es erősségű földrengés rázta meg szerdán az indonéziai Szumátra szigetének északnyugati részét, a legfrissebb jelentések szerint a halálos áldozatok száma 92-re emelkedett, és csaknem 300 ember megsérült.
Vágólapra másolva!

A földrengés központja a tengeren, tíz kilométer mélyen volt, 92 kilométerre keletre Banda Aceh városától. A rengést legalább öt utórengés követte.

Az emberek pánikba estek, házaikból kirohantak az utcákra és a magaslatokon kerestek menedéket

egy esetleges szökőártól tartva.

Összedőlt mecset Pidie Jayában Forrás: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak

Házak dőltek össze. Sokan a romok alá szorultak, őket a mentőalakulatok próbálják meg kimenteni. Sok a sérült. A halottak között gyerekek is vannak. A hatóságok nem rendeltek el szökőár veszélyére figyelmeztető riadót.

Idén júniusban egy hasonló erősségű földrengésben nyolcan meghaltak Szumátra nyugati partvidékén.

Összedőlt épület romjai alól kiemelt holttestet visznek Pidie Jayában Forrás: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak

Indonézia a csendes-óceáni "tűzgyűrűn" fekszik, ahol különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Tizenkét éve, 2004 decemberében egy 9,3-as erősségű földrengés történt az indonéziai Szumátra szigetétől nyugatra az Indiai-óceán mélyén, és a földmozgást követő szökőár az óceánnal határos tizennégy országban összesen mintegy 230 ezer halálos áldozatot követelt, valamint kétmillió embert tett földönfutóvá.

Összedőlt épület romjai alatt keresnek túlélőket mentők Pidie Jayában, miután 6,5-es erősségű földrengés volt az indonéziai Aceh tartományban, Szumátra szigetének északnyugati részén Forrás: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak