Keményen megbüntették az orosz jogvédőket

Vágólapra másolva!
Egy moszkvai bíróság 300 ezer rubel (1,35 millió forint) pénzbüntetést rótt ki szerdán a Memorial orosz történeti és jogvédő szervezetre. 
Vágólapra másolva!

A Memorial a törvényszék szerint megszegte az úgynevezett külföldi ügynökök tevékenységét szabályozó törvény rendelkezéseit, amelynek hatálya alá a szervezet tartozik. A tájékoztatásból nem derült ki, hogy milyen jogsértést követett el a szovjet korszak megtorlásait kutató civilszervezet.

Az említett törvény kötelez minden, külföldi finanszírozásban részesülő, "politikai tevékenységet" folyató nem kormányszervezetet, hogy "külföldi ügynökként" kérje a bejegyzését, és minden nyilvános közleményében vagy tevékenységében ilyen minőségében tüntesse fel magát.

A Memorialnak 2014-ben tették kötelezővé a regisztrációt. A szervezet 1989-ben alakult, célja volt a szovjet rendszerben politikai okokból meghurcoltak, elítéltek támogatása, az áldozatok emlékének ápolása, a múltban elkövetett törvénytelenségek feltárása és nyilvánosságra hozása. A Szovjetunió felbomlása után a szervezet tevékenységi körét pedig a demokratikus és emberi jogok védelmével egészítették ki.