Általános sztrájk bénítja meg Görögországot

Vágólapra másolva!
Szakszervezetek általános sztrájkja bénítja meg csütörtökön Görögországot - a magán- és a közszférában egyaránt. Tiltakoznak a görög tengerészek és az újságírók is.
Vágólapra másolva!

Egynapos általános sztrájk bénítja meg Görögországot ma. A legnagyobb szakszervezetek a tervezett adóemelések és költségvetési kiadáscsökkentések ellen tiltakoznak. A munkabeszüntetés a magánszektort és a közszférát egyaránt érinti.

Tengerészektől az újságírókig

A görög tengerészek még hétfőn úgy döntöttek, hogy a hajókon szolgálók adókedvezményeinek tervezett eltörlése miatt indított sztrájkjukat további két nappal meghosszabbítják, így csütörtök estig szünetel a komp- és személyhajó-forgalom a görög szigetek és a szárazföld között.

A görög sajtó dolgozói szerdán tették le a munkát, emiatt aznap nem sugároztak híreket a tévék és a rádiók, nem frissültek az internetes híroldalak, csütörtökön pedig nem jelennek meg a napilapok.

Az újságírók a nyugdíjrendszert is érintő megszorító intézkedések ellen tiltakoztak.

A görögországi médiaszektort érzékenyen érintette az ország súlyos pénzügyi válsága, illetve az újságok példányszámainak, valamint a sajtóban megjelenő hirdetések mennyiségének radikális visszaesése. Gyakran előfordul, hogy a görög újságírók bérét több hónapos csúszással fizetik ki.