Republikánus és demokrata párti szenátorok Oroszországgal szembeni kemény fellépésre sürgetik egy nyílt levélben Donald Trump megválasztott elnököt az ukrán válság miatt. Az aláírok között van John McCain is, a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője.

Tizenkét republikánus és tizenöt demokrata párti szenátor fogott össze és nyílt levélben sürgette a megválasztott elnököt csütörtökön, hogy Ukrajna ügyében keményen lépjen fel Oroszországgal szemben. A kezdeményezés Rob Portman ohiói republikánus és Dick Durbin illinois-i demokrata párti szenátor nevéhez fűződik.

Oroszország folyamatosan agressziót követ el

A levélben a politikusok leszögezik, hogy Oroszország szerintük "katonai eszközökkel hajtott végre földrablást" Ukrajnában, és ezért a leendő amerikai kormányzatnak növelnie kell gazdasági, politikai és katonai támogatását Ukrajnának. A levél szerint Oroszország "folyamatosan agressziót" követ el, és többször is visszautasította "Ukrajna "területi integritásának tiszteletben tartását" és "szuverén jogát saját sorsának alakítására".

A politikusok hangsúlyozzák azt is, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad elfogadnia a Krím orosz bekebelezését és nem szabad feloldania az Oroszország ellen emiatt hozott szankciókat sem.

McCain is az aláírok között

A levél aláírói között szerepel mások mellett John McCain arizonai republikánus politikus, a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője és Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, a külügyminisztériumot ellenőrző egyik szenátusi albizottság vezetője.

Graham egyébként szerdán televíziós interjúban arra is sürgette - a választási kampányban egyébként általa nem támogatott - Donald Trumpot, hogy tegyen eleget a kampányban tett ígéretének, miszerint felmondja, de legalábbis felülvizsgálja az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut.