Kemény fellépést várnak Trumptól Oroszországgal szemben

Vágólapra másolva!
Republikánus és demokrata párti szenátorok Oroszországgal szembeni kemény fellépésre sürgetik egy nyílt levélben Donald Trump megválasztott elnököt az ukrán válság miatt. Az aláírok között van John McCain is, a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője.
Vágólapra másolva!

Tizenkét republikánus és tizenöt demokrata párti szenátor fogott össze és nyílt levélben sürgette a megválasztott elnököt csütörtökön, hogy

A kezdeményezés Rob Portman ohiói republikánus és Dick Durbin illinois-i demokrata párti szenátor nevéhez fűződik.

Oroszország folyamatosan agressziót követ el

A levélben a politikusok leszögezik, hogy Oroszország szerintük "katonai eszközökkel hajtott végre földrablást" Ukrajnában, és ezért a leendő amerikai kormányzatnak növelnie kell gazdasági, politikai és katonai támogatását Ukrajnának. A levél szerint Oroszország "folyamatosan agressziót" követ el, és többször is visszautasította "Ukrajna "területi integritásának tiszteletben tartását" és "szuverén jogát saját sorsának alakítására".

A politikusok hangsúlyozzák azt is, hogy

és nem szabad feloldania az Oroszország ellen emiatt hozott szankciókat sem.

McCain is az aláírok között

A levél aláírói között szerepel mások mellett John McCain arizonai republikánus politikus, a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője és Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, a külügyminisztériumot ellenőrző egyik szenátusi albizottság vezetője.

Graham egyébként szerdán televíziós interjúban arra is sürgette - a választási kampányban egyébként általa nem támogatott - Donald Trumpot, hogy tegyen eleget a kampányban tett ígéretének, miszerint

felmondja, de legalábbis felülvizsgálja az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut.