Az álhírek terjedése ellen emelt szót Hillary Clinton

2016.12.09. 11:13

Az álhírek "járványszerű" terjedése ellen emelt szót csütörtökön Washingtonban Hillary Clinton, az egy hónappal ezelőtti amerikai elnökválasztás demokrata párti vesztese.

Clinton Nevada állam nyugállományba vonuló veterán szenátora, a 77 éves Harry Reid búcsúztatásán szólalt fel az amerikai kongresszusban. Reid volt eddig a demokraták frakcióvezetője a szenátusban.

Pizzagate

A volt külügyminiszter szerint "immár egyértelmű, hogy az úgynevezett álhírek nagyon is valós következményekkel járhatnak". Clinton ezzel valószínűleg a Pizzagate-botrányra és a washingtoni Comet Ping Pong nevű pizzériában történtekre utalt. A pizzériában a közelmúltban letartóztattak egy fegyveres férfit, aki több lövést adott le a levegőbe.

Hillary Clinton: Ez már nem játékForrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wilson

A 28 éves Edgar Maddison Welch azért ment el a Comet Ping Pongba, hogy kiderítse, mi igaz abból a - kiszivárogtatott Clinton-levelezés alapján kreált - összeesküvés-elméletből, amely szerint a demokraták jelöltje és hívei a pizzéria titkos szobáiban gyerekeket rontanak meg és áldoznak fel.

Életek veszélyben

"Ez már nem a politikáról szól, vagy arról, hogy melyik oldalon állunk" - mondta Clinton. "Életek vannak veszélyben. Hétköznapi emberek életei, akik pusztán arra törekszenek, hogy nap mint nap ellássák feladataikat, és építsék a közösségüket."