38 halott, 166 sebesült az isztambuli robbantásokban

2016.12.11. 06:17

Csaknem kétszáz áldozatuk van a szombat esti isztambuli robbantásoknak: 38-an meghaltak, 166-an pedig megsebesültek – közölte a török belügyminisztérium vasárnap hajnalban. A halálos áldozatok többsége rendőr. 

A 38 halálos áldozat közül 30 rendőr. Tíz embert őrizetbe vettek az első robbantással összefüggésben. 

A robbantások a Besiktas labdarúgóklub stadionja közelében történtek. Az elsőt robbanószerekkel megrakott gépkocsi levegőbe röpítésével hajtották végre távirányítással, készenléti rendőrök autóbusza mellett a stadion egyik kapujánál. 

Mentőautók az isztambuli Vodafone Arénánál. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/AP/Halit Onur Sandal

A második detonáció 45 másodperccel követte az elsőt egy közeli parkban, ez nagy valószínűséggel öngyilkos merénylő műve volt. 

Két gyanús csomag

A török biztonsági erők a két detonációt követően felrobbantottak egy gyanúsnak ítélt csomagot, amelyet ugyancsak a Besiktas labdarúgóklub stadionja közelében találtak. 

Helyszínelők a Besiktas stadionja közelében. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/AP/Ismail Coskun

A török kormány szombat éjjel átmeneti és részleges hírzárlatot rendelt el a robbantásokról a közrend érdekére és nemzetbiztonsági megfontolásra hivatkozva. A kormány rendelkezése arra kérte a sajtót, hogy tartózkodjon minden olyan részlet közlésétől, ami „pánikot kelthet a lakosságban, és ami terrorista szervezetek céljait szolgálhatja”. 

166 ember sebesült meg. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/AP/Cansu Alkaya

Feltehetően emiatt az első hivatalos török hírek csupán húsz sebesültről szóltak. 

A robbantások ugyanakkor jó egy órával az esti mérkőzés befejezése után történtek, és a közönség már távozott a stadionból és környékéről. 

A merényletek elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett, de a Reuters jelentése szerint Ankara a kurd szélsőségeseket sejti a támadás mögött. 

Egynapos nemzeti gyász Törökországban

Törökország egynapos nemzeti gyászt hirdetett vasárnapra. Binali Yildirim miniszterelnök elrendelte a zászlók félárbocra engedését.

„Terrorcselekményről van szó, amelynek célpontja egyértelműen a rendőrség volt” – állította Numan Kurtulmus kormányfőhelyettes.

A történtek után Recep Tayyip Erdogan török elnök elhalasztotta vasárnapra tervezett kazahsztáni látogatását.