Új ENSZ-főtitkár: A szervezet eszközei már nem elegendőek az érdemleges reagáláshoz

2016.12.12. 22:42

A békefenntartásban és a fenntartható fejlődésben ígért alapvető változásokat az ENSZ új főtitkára, miután letette hivatali esküjét. António Guterres a programbeszédében azt mondta, hogy a szervezet eszközei ma már nem elegendőek az érdemleges reagáláshoz.

Letette esküjét az ENSZ január elsején hivatalba lépő új vezetője, António Guterres. A portugál baloldali politikus, aki korábban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetője volt, programbeszédében alapvető változásokat ígért a világszervezet életében és politikájában, vagyis szakítást elődje, a dél-koreai Ban Ki Mun politikájával.

Mint kifejtette: az ENSZ az elmúlt évtizedekben hozzájárult a béke fenntartásához a világban, de eszközei immár nem elegendőek az érdemleges reagáláshoz.

Több közvetítés

- Itt az ideje, hogy az ENSZ elismerje hibáit és fogyatékosságait, és megreformálja működését - jelentette ki Guterres. Három területen ígért alapvető változást: a békefenntartásban, a fenntartható fejlődéshez nyújtott segítségben és a szervezet működésében.

António Guterres új ENSZ-főtitkár felszólal hivatali esküjétele után a világszervezet New York-i székházábanForrás: MTI/AP/Seth Wenig

- Több közvetítésre, több diplomáciai tevékenységre van szükségünk - mondta, és felajánlotta személyes részvételét az ENSZ közvetítő tevékenységében.

Nem a világ ura

Szíriára, az egyik legégetőbb problémára azonban nem tért ki. Programbeszéde után tartott sajtóértekezletén is arra helyezte a hangsúlyt, hogy ő maga készen áll jóhiszemű közvetítőként megteremteni a bizalom helyreállításához szükséges feltételeket a szíriai konfliktus résztvevői között.

Elismerve, hogy "a főtitkár nem a világ ura", leszögezte, hogy érdemben járulhat hozzá a világszervezet döntő befolyású államainak, elsősorban a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának munkájához.

A franciát, angolt és portugált váltogatva beszélő Guterres "jobb egyeztetést" ígért a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a békefenntartók (az úgynevezett kéksisakosok) hatékonyabb munkáját a világ válságövezeteiben, például a Közép-afrikai Köztársaságban vagy Dél-Szudánban.

Januárban foglalja el hivatalát

Az ENSZ működésében a bürokrácia leépítését helyezte kilátásba és hatékonyságot ígért, mert - mint fogalmazott - "elképzelhetetlen, hogy kilenc hónapra legyen szükség ahhoz, hogy valakit terepre küldhessünk". Fontosnak mondta a nők és a férfiak egyenlő arányát, ennek megteremtését a világszervezeten belül.

Szólt az Európában szerinte végigsöprő populista hullámról, és kifejtette: arra lenne szükség, hogy újraépítsék a kapcsolatot az állampolgárok és vezetőik között.
A 67 éves António Guterres 2017. januárjában foglalja el hivatalát.