Az EU megállapodott Malival menedékkérők visszaküldéséről

Vágólapra másolva!
Az EU megállapodott Malival a jogosulatlan menedékkérők visszafogadásáról. Az unió a menedékkérők visszafogadásáért cserébe fejléesztési forrásokat ad az afrikai országnak. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió megállapodást kötött Malival a jogosulatlan menedékkérők visszaküldéséről, ez az első ilyen egyezmény az EU és egy afrikai ország között - közölte Bert Koenders holland külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Az egyezség értelmében az unió fejlesztési támogatásokat fog nyújtani az afrikai országnak, segít a munkahelyteremtésben, valamint a határvédelem és a biztonsági erők megerősítésében. A mali hatóságok cserébe fokozzák az embercsempész-hálózatok elleni fellépésüket, és visszafogadják a menekültstátusra nem jogosult bevándorlókat.

Csak így kezelhetők a problémák

A szerződést Koenders írta alá az Európai Unió nevében Bamakóban, szerinte egyedül az ilyen típusú együttműködés útján kezelhetők a migráció kiváltó okai.

Segíteni kell megelőzni, hogy az Európába utazó mali állampolgárok áldozatául essenek a tengeri átkelésnek, vagy hogy az embercsempészeik karjaiba kerüljenek - közölte a holland külügyminiszter.
Az Európai Unió ehhez hasonló egyezményt szeretne kötni Nigerrel, Nigériával, Szenegállal és Etiópiával is. A bírálók szerint viszont ezzel csak "kiszerveznék" a problémákat.