A republikánusokhoz közel álló Fox News hírcsatorna tudni véli, hogy a megválasztott amerikai elnök valóban a világ legnagyobb energiavállalata, az ExxonMobil vezetőjét, Rex Tillersont jelöli a külügyminisztérium élére. 

Helyi idő szerint hétfő este több, egymástól független hírforrás is egybehangzóan azt jelentette Trump csapatához közel álló forrásokra hivatkozva, hogy Trump Tillersont választotta. Így értesült az NBC hírtelevízió, a Reuters és az AP hírügynökség is. 

Korábban Mitt Romney korábbi republikánus párti elnökjelölt és massachusettsi kormányzó is szóba került. De Tillerson jelölését látszik alátámasztani az is, hogy hétfőn Romney az egyik közösségi oldalon egyértelműen múlt időben fogalmazott, mikor azt írta: megtiszteltetés volt számára, hogy a neve felmerült lehetséges külügyminiszterként. 

Tillersont többen támadták az elmúlt napokban az Egyesült Államokban orosz kapcsolatai miatt. Marco Rubio floridai szenátor, Trump korábbi kihívója egyenesen úgy fogalmazott, nem azt várja el egy külügyminisztertől, hogy Vlagyimir barátja legyen.

Ezzel arra utalt, hogy Tillerson 2013-ban az orosz Barátság rendje elnevezésű állami kitüntetést vehette át az energetikai együttműködésért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

Rex Tillerson
A 64 éves texasi üzletember az egyetem után rögtön az Exxonnál helyezkedett el mérnökként, és sosem hagyta el a vállalatot. Dolgozott a cégnek az Egyesült Államokon kívül Jemenben és Oroszországban is. Több mint tíz éve vezeti már az évi 270 milliárd dolláros bevételt elkönyvelő ExxonMobilt.

Trump számára viszont állítólag kifejezetten vonzó az az elképzelés, hogy az amerikai diplomáciát egy nemzetközi üzletember irányítsa. Nagy előnye, hogy sok nagy játékost ismer, és jól ismeri őket. Hatalmas üzleteket üt nyélbe Oroszországban. Hatalmas üzleteket a cége számára" - mondta a múlt hét végén a Fox Newsnak adott interjúban, amelyben világklasszis játékosnak nevezte Tillersont.