Ipari méretekben gyártott fegyvereket az Iszlám Állam Moszulban

2016.12.14. 12:07

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ipari méretekben gyártott fegyvereket az észak-iraki Moszulban és környékén, főleg olyan alkatrészekből, amelyeket nagy tételekben vásárolt Törökországból - állítja a londoni központú Conflict Armament Research (CAR) kutatóintézet szerdán közzétett jelentésében.

Az IÁ kialakított egy olyan szállítási csatornát Törökország és Irak között, amelyen nagy mennyiségben és megbízhatóan tudta beszerezni az alkatrészeket, harcosai pedig több tízezer fegyvert állítottak össze ezekből - állítja az intézet, amelynek szakértői a helyszínen tanulmányozták a dzsihadisták fegyvereit és gyártóműhelyeit.

A dzsihadistáktól lefoglalt fegyverek MoszulbanForrás: AFP PHOTO / US ARMY

Miközben az IÁ elleni koalíció, az iraki hadsereg és szövetségesei még Moszul negyedét sem foglalták vissza, már megtörtént a harctereken hátrahagyott és az elhagyott műhelyekben talált fegyverek vizsgálata.

James Bevan, a CAR igazgatója figyelmeztetett, hogy a jól képzett harcosok ezután is alkalmazni tudják fegyverkészítő szakértelmüket. Szerinte a legtapasztaltabb pokolgépkészítők már Szíriában és Dél-Törökországban vannak.

Az IÁ 2014-ben foglalta el Irak jelentős részét, benne Moszult, amely így a legjelentősebb bástyája lett az országban.