Szigorúbban ellenőrzik a tehervonatokat egy ausztriai határszakaszon

Vágólapra másolva!
Szerdától szigorúbban ellenőrzik az osztrák hatóságok a tiroli Brenner-hágónál áthaladó tehervonatokat, mert az utóbbi időben több menekült e szerelvényeken próbált meg Olaszországból Ausztrián át Németországba jutni.
Vágólapra másolva!

A tiroli Steinach településnél lévő határátkelőnél a tartományi rendőrség és az osztrák vasúttársaság, az ÖBB szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd a vonatokat az esti órákban. Ez idő alatt

biztonsági okokból a tehervonat-forgalmat leállítják.

Naponta átlagosan negyven teherszállító vonat halad át a tiroli határszakaszon és tart Németország felé.

A tartományi rendőrség szóvivője szerint az lenne a cél, hogy a vonatokat már az olaszországi útszakaszon ellenőrizzék. Günther Platter, a tartomány vezetője szerint amíg Olaszország vonakodik intézkedni, addig Ausztriának magának kell lépéseket tennie és átvizsgálni a teherszállítmányokat.
Az indoklás szerint ezt a menekültek érdekében is végzik, mivel az utóbbi időben sokan így próbáltak meg illegálisan Németországba jutni, azonban a teherszállítmányok között megbújva életveszélyes sérüléseket szereztek, egyesek életüket is vesztették.

Szúrópróbaszerűen már ellenőriztek

A múlt héten a tiroli rendőrség már végzett szúrópróbaszerű ellenőrzést. Ekkor tizenegy illegális bevándorlót tartóztattak fel csütörtök éjszaka a tartományban közlekedő tehervonatokon. December elején Wörgl pályaudvarán egy teherszerelvény rakfelületén hárman bújtak el. A vagon rakodása közben egy gép összenyomta őket, egyikük súlyos sérüléssel az innsbrucki kórházba került, már túl van az életveszélyen, azonban két társán már nem tudtak segíteni az orvosok.

A tárca november közepén kiadott adatai szerint idén mintegy

45 ezren léptek be illegálisan Ausztriába,

közülük a legtöbb embert, több mint 11 ezret Tirolban állították elő.

A németek is szigorítanak

A bajor kormány a múlt héten bejelentette, hogy december 15-től szigorított határellenőrzést tervez az osztrák-német határon Passaunál, Salzburgnál és Kufsteinnél. Ily módon szeretnék kiszűrni nemcsak az embercsempészeket, hanem a drogcsempészeket, a bűnözőket és a terrorgyanús személyeket is.

Az osztrák belügyminisztérium keddi közlése szerint idén több mint 32 ezer menedékkérelmi eljárás indult Ausztriában, amely a megállapított felső korlát 86 százaléka. Ebben az évben várhatóan nem lépik át a kormány által meghatározott kvótát, amely szerint 37 500 eljárást kezdhetnek 2016-ban.