Irán kér valamit cserébe Aleppó kiürítéséért

2016.12.14. 13:13

Irán feltételt szabott ahhoz, hogy engedje kiüríteni Aleppó felkelők ellenőrzése alatt álló részét. A felkelőknek engedni kellene, hogy két általuk ostromolt faluból elszállítsák a sebesülteket.

Irán feltételeket támasztott az aleppói tűzszünethez és evakuálási megállapodáshoz - közölte szerdán két felkelőcsoport és az ENSZ egyik tisztségviselője.

Az aleppói műveletekben a szíriai kormányerők oldalán részt vevő Hezbollah libanoni síita szervezet erre úgy reagált, hogy az ügyben konszenzusra kell jutnia az összes félnek, tehát Szíria, Oroszország és Törökország mellett Iránnak is.

Két faluhoz akarnak hozzáférni

Irán, amely a szíriai kormányerők oldalán Aleppóban harcoló két erős milíciát is támogat, azt szeretné, ha nem csak Aleppóból evakuálnák a lázadó fegyvereseket és a még az ellenőrzésük alatt lévő városrész civil lakosait, hanem ezzel párhuzamosan két, a lázadók által támadott síita faluból, Fúából és Kefrajából is engednék elszállítani a sebesülteket - mondta a Dzsabha Samíja felkelőcsoport egy Törökországban tartózkodó tisztségviselője.