V4-es közös nyilatkozat migrációról, biztonságról, digitális piacról

Várhelyi Olivér; Orbán Viktor; Gottfried Péter; FICO, Robert; SOBOTKA, Bohuslav; SZYDLO, Beata
Brüsszel, 2016. december 15. Az Európai Tanács által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3), Robert Fico szlovák (j2), Bohuslav Sobotka cseh (b) és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök (b2) a visegrádi csoport vezetőinek megbeszélésén, amelyet az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt tartanak 2016. december 15-én. Orbán Viktor jobbján Gottfried Péter, a kormányfő külpolitikai tanácsadója (j4) és Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (j5). (MTI/Európai Tanács/Marie Sandon)
Vágólapra másolva!
A visegrádi országok vezetői a migrációról, a belső biztonságról, az Ukrajnával tervezett társulási és szabadkereskedelmi egyezményről, valamint az egységes digitális piacról kialakított álláspontjukat rögzítő közös nyilatkozatot fogadtak el Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő tanács ülése előtt tartott szűk körű megbeszélésükön csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A visegrádi országok kormányfői elismerték, hogy

a migráció kérdésével kapcsolatban közeledtek az álláspontok az unió külső határvédelmét illetően.

Megjegyezték ugyanakkor, további erőfeszítésre van szükség a migrációs politikák összehangolása érdekében. Véleményük szerint egy új európai migrációs politika csak a bevándorlási nyomás csökkentését hatékonyan biztosító külső határok teljes ellenőrzése által lehet sikeres.

Mindent a biztonságért

Leszögezték, a romló biztonsági körülmények miatt mindent meg kell tenni az unió és a tagállamok, valamint polgárainak biztonságáért. A polgárok bizalmát erősítő biztonságos környezet érekében a terrorizmusellenes intézkedéseket el kell fogadni, a légi utasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet (PNR) végre kell hajtani - tették hozzá.

Az Európai Tanács által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Robert Fico szlovák, Bohuslav Sobotka cseh és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a visegrádi csoport vezetőinek megbeszélésén Forrás: MTI/Európai Tanács/Marie Sandon

Arra szólítottak fel, hogy a tagállamok cselekedjenek felelősségteljesen és fokozzák erőfeszítéseiket az olyan kihívásokkal szemben, mint a hibrid, kiber és más számítógépes fenyegetések, valamint a terrorizmus különböző megjelenési formái ellen.

A miniszterelnökök hangsúlyozták, hogy

szoros együttműködésre van szükség az Európai Unió és a NATO között Európa biztonsága és a közös biztonság- és védelempolitika kialakítása érdekében.

Üdvözölték a két szervezet gyakorlati együttműködést biztosító közös nyilatkozatát, amelynek segítségével elkerülhetőek a szükségtelen átfedések és biztosítja a források és kapacitások hatékony felhasználását.

Ukrajna mellett

A visegrádi országok vezetői megerősítették, hogy támogatják Ukrajna társulási és szabadkereskedelmi megállapodásának ratifikációs folyamatát, valamint hangsúlyozták, olyan megoldást keresnek, amely lehetővé teszi a folyamat gyors lezárását valamennyi uniós tagállam jóváhagyásával.

A megállapodással a kétoldalú kapcsolatok erősödni fognak, létrejötte fontos eleme a keleti partnerségi és az európai szomszédsági politikának. Hozzátették, meg kell adni Ukrajna polgárainak a vízummentes beutazás lehetőségét minden további késedelem nélkül.

Erősebb és egységesebb digitális piac

A nyilatkozat szerint a visegrádi országok miniszterelnökei elvárják, hogy az Európai Tanács ismételten megerősítse az erősebb és egységesebb digitális piac létrejöttének fontosságát, amely alapvető a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás szempontjából Európa valamennyi régiójában.
Kijelentették, hogy meg kell megszünteti a digitális gazdaság határokon átnyúló fejlesztésének, valamint az adatok szabad áramlásának akadályait, amely elengedhetetlen a modern gazdaságok gyarapodásához.

"Meggyőződésünk, hogy a digitális infrastruktúra és modern technológiák különböző iparágakban való alkalmazásának támogatásával válhat versenyképesebbé Európa a globális piacon" - fogalmaztak nyilatkozatukban a visegrádi országok vezetői.