Háborús bűncselekményről beszélt a német kancellár

Vágólapra másolva!
Merkel szerint Oroszország és Irán felelős az szíriai Aleppó lakói elleni bűnökért. Az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójukon az ostromlott város polgárainak kimenekítését tartották legsürgetőbb feladatnak.
Vágólapra másolva!

A német kancellár az európai uniós vezetők csütörtöki csúcstalálkozója után újságíróknak beszélt erről. Azt mondta, Oroszország és Irán emberiesség elleni bűncselekményekért felelős, és az ilyen bűncselekmények elkövetőit meg kell büntetni.

Az uniós vezetők Aleppó polgárainak kimenekítését tartották legsürgetőbb feladatnak.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte: minden diplomáciai erőfeszítést megtesznek, hogy az aleppói humanitárius segélyszállítmányok célba jussanak.

Francois Hollande hangsúlyozta, a városban tartózkodó 50 ezer ember megsegítésére a segélyszállítmányok eljutását biztosító humanitárius folyosót kell létrehozni. A francia elnök az újra megnyitható lehetőségek között emlegette az Oroszország elleni szankciókat, ugyanakkor

elképzelhetetlennek tartja, hogy Moszkva megvétózhatna egy humanitárius megoldást.

Mint mondta, nem szabad hagyni, hogy egy diktátor, Bassár el-Aszad szíriai elnök elpusztítsa saját népét.

Theresa May brit kormányfő további 20 millió angol fontot (mintegy 7,5 milliárd forint) ajánlott fel a rászorultak támogatására. Hangsúlyozta, Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, valamint az aleppói tragédia felelősségén osztozó Oroszországnak és Iránnak biztosítania kell, hogy az ENSZ evakuálhassa a civil lakosságot a városból.

Kelet-Aleppó polgármestere, aki csütörtökön Brüsszelbe látogatott, azt üzente az uniós vezetőknek, hogy az elveszetteket már nem lehet visszahozni, de az élőket még meg lehet menteni.

Közben tart az evakuálás, arra számítanak, hogy 50 ezer ember hagyja el Kelet-Aleppót, kimenekítésük pedig 2-3 napba fog telni.