Kiskorúakat vettek őrizetbe terrorista támadás előkészítésének vádjával Belgiumban

DEMONSTRATION TERRORIST ATTACK TERRORIST TERRORISM terror special police forces EUROPEAN COUNCIL European Council Offices Brussels Belgium police police measures Police operation police security measures policeman GUN gunfire performance BRI France french
Már a gyerekekre is figyelniük kell a belga rendőröknek
Vágólapra másolva!
Több mint tíz kiskorút helyeztek zárt intézetbe Belgiumban, amiért az Iszlám Állam vagy más terrorszervezet utasításait követve karácsonyi vásárok ellen készíthettek elő terrortámadást - közölte Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője.
Vágólapra másolva!

A szóvivő tájékoztatása alapján a La Libre Belgique belga napilap szombati cikkében arról számolt be, hogy több mint tíz kiskorút helyeztek megfigyelés alá, amiért a hírszerző szolgálatok szerint internetes üzenetekben kapott útmutatás szerint és oktatóvideókon keresztül terrortámadások előkészítésére és elkövetésére készítették fel őket. Van Der Sypt elmondása szerint

a kiskorúakat valószínűleg a nagy tömegeket vonzó karácsonyi vásárokon kívánták bevetni a terrorszervezetek,

arra ugyanakkor nem tért ki, hogy mely városok, mely rendezvények ellen tervezhettek támadást.

Teljes kiképzést kaptak

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vagy más terrorista csoportok teljes kiképzést adtak a fiataloknak arra, hogy hogyan ölhetnek embert, vagy készíthetnek bombákat. Az ilyen szervezetek arra számítanak, hogy a kiskorúak könnyebben átjutnak az esetleges biztonsági ellenőrzéseken - tette hozzá a szóvivő.

Már a gyerekekre is figyelniük kell a belga rendőröknek Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Támadástól tartanak

Belgiumi terrortámadás lehetőségére figyelmeztetett az amerikai hírszerzés november végén. Noha leszögezte, hogy készülő támadásról, konkrét fenyegetésről nincs tudomásuk az amerikai hatóságoknak és hírszerző szerveknek, a belga napilap szerint a tömegeket vonzó brüsszeli karácsonyi vásár a lehetséges célpontok között szerepel. Brüsszelben az esetleges terrortámadások veszélye miatt 2007 óta többször, és az idén sem engedélyezték a szilveszteri tűzijátékot.

Németországban majdnem sikerült

Pénteken került nyilvánosságra, hogy még november 26-án egy 12 éves fiú házilag készített bombát vitt a ludwigshafeni karácsonyi vásárba, de a bomba nem robbant fel. A rendőrség szerint a fiút az Iszlám Állam egy ismeretlen tagja bujtotta fel vagy utasította a merényletre.