Negyedszerre is elnök lenne Evo Morales

. Square Vertical Bolivia's President Evo Morales gestures during the inauguration of a regasification plant --which will allow about 2,000 home connections to the mains-- in Uyuni on November 9, 2016.   / AFP PHOTO / AIZAR RALDES
Ha a nép úgy dönt, Evo marad
Vágólapra másolva!
Negyedszerre is indulni készül az elnökválasztáson Evo Morales bolíviai államfő, annak ellenére, hogy az alkotmány ezt jelenleg nem teszi lehetővé.
Vágólapra másolva!

Morales pártja, a Mozgalom a Szocializmusért szombaton határozott arról, hogy 2019-ben ismét őt indítja államfőjelöltjeként.

– nyilatkozta az 57 éves Morales, aki 2006 óta áll a dél-amerikai ország élén.

Ha a nép úgy dönt, Evo marad Forrás: AFP/Aizar Raldes

Népszavazás döntött

Idén februárban a bolíviaiak egy népszavazáson elutasították azt az alkotmánymódosítási javaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy Morales megszakítás nélkül egymás után négyszer is betölthesse az elnöki tisztséget. Akkor az államfő elfogadta a népszavazás eredményét.

Egyszer már trükközött

Az El Deber című venezuelai lap értesülése szerint az elnök és környezete most négyféle lehetőséget fontolgat az újraválasztás jogi alapjának megteremtésére. Az egyik elképzelés az lenne, hogy fél évvel a jelenlegi mandátumának lejárta előtt lemond tisztségéről, majd indul az elnökválasztáson.
Morales korábban már keresztülvitt egy alkotmánymódosítást, amellyel tovább maradhatott hivatalban.

Legutóbb, 2014-ben a szavazatok 61 százalékával választották elnökké a kokacserje-termesztőből lett politikust.