Elraboltatta, megerőszakoltatta riválisát - eljárás indult az afgán alelnök ellen

Afghan vice-president Dostum attends army operation in Northern Afghanistan Sheberghan Afghanistan Dostum Army operation SQUARE FORMAT
SHEBERGHAN, AFGHANISTAN - AUGUST 29 : Afghan Vice President General Dostum speaks to media during a military operation on their way to Kohistan province from Sar-e Pol of Afghanistan on August 29, 2015, as part of the operations which have been launched against DAESH about a month in Afghanistan. Thousands of policemen and soldiers take part in the Afghan army convoy as well as military vehicles and helicopters. Mohammad Fahim Abed / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Vizsgálat indult Afganisztán alelnöke ellen egy politikai riválisa állítólagos elrablása és bántalmazása miatt. Az államügyészség szombat esti közleménye szerint az Abdul Rasid Dosztum tábornok elleni vádak kivizsgálása semleges, független és átlátható lesz.
Vágólapra másolva!

Az egykori hadúr állítólag novemberben megparancsolta testőreinek, hogy riválisát, Ahmed Iscsi volt kormányzót – a Dosztum vezette Dzsunbes párt egyik tagját – napokra rabolják el, kínozzák, majd csoportosan erőszakolják meg.

Iscsi a vele történtekkel múlt kedden állt a nyilvánosság elé. Elmondása szerint egy hagyományos afgán lovas sportjátékon, egy buzkasimeccsen rabolták el Dosztum emberei.

Dosztum tábornokot háborús bűncselekményekért is felelősnek tartják Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Mohammad Fahim Abed

Afgán médiajelentések szerint Iscsi a szabadon engedése után a bagrámi amerikai katonai támaszponton vizsgáltatta meg magát.

Dosztum – akinek egy sor háborús bűncselekményt is felrónak – rágalomnak nevezte a vádakat.

Nyugati nyomásra vizsgálódnak

Az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió, Ausztrália és Kanada kabuli nagykövetsége ugyanakkor a héten a Dosztum elleni bűnügyi vizsgálat megindítását követelte az afgán hatóságoktól, akik erre ígéretet is tettek.

Dosztum hivatala időközben már jelezte, hogy együttműködik a nyomozókkal, de azt kérte, hogy az ügyet ne bíróság előtt, hanem törzsi illetékesek közbenjárásával "oldják meg".

Asraf Gáni afgán elnök az üzbég Dosztumot 2014-ben nevezte ki első alelnökének, hogy ezzel jó pontot szerezzen az ország északi részén élő etnikai kisebbségek körében. A lépés miatt ugyanakkor heves bírálatokkal is illették Gánit, a volt hadúr számlájára ugyanis számos súlyos emberijog-sértést írnak, amelyeket még a tálibok uralmának megdöntése után követett el.

Ahmed Szaédi afgán politológus szerint Dosztum túl befolyásos ahhoz, hogy menesszék. "Az elnök nyomás alatt van, hogy cselekedjen, de Dosztumnak nagy a támogatottsága és a befolyása, amit a kormány nem tud figyelmen kívül hagyni" – magyarázta.