Berlini terror: 12 halott, 49 sebesült

2016.12.20. 08:26

Acélgerendákkal megpakolt kamion hajtott a tömegbe hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban, 12-en meghaltak és 49-en megsebesültek. A német belügyminiszter szerint sok minden utal arra, hogy terrortámadás történt, a rendőrség is így kezeli.

  • A rendőrség elfogott egy férfit, akiről feltételezik, hogy a teherautót vezette, sajtóértesülések szerint pakisztáni származású lehet.
  • A járműben találtak egy halottat, valószínűleg a teherautó sofőrjét, a rendőrség szerint nem ő vezetett. A teherautó tulajdonosa hétfő délben hallott utoljára a sofőrjéről.
  • A teherautó tulajdonosa, egy lengyel cég a GPS- és telemetriaadatok alapján arra következtet, hogy a délután folyamán valaki próbálta kiismerni a jármű működését.
  • A rendőrség reggel fél hétkor közölte, hogy elszállítják a helyszínről a teherautót.
  • A rendőrség délután 1-re hirdetett sajtótájékoztatót.
  • A magyar nagykövetségen hárman jelezték, hogy nem találják a rokonukat.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint a berlini támadás után át kell gondolni és meg kell változtatni a teljes német bevándorlási politikát és biztonságpolitikát – a politika „tartozik” ezzel az áldozatoknak, a hozzátartozóknak, minden érintettnek és az egész lakosságnak.

A tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyi tárca egyeztető testülete, a belügyminiszteri konferencia soros elnöke, Klaus Bouillon Saar-vidék tartományi belügyminiszter a Saarländischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, hogy a berlini támadás után „meg kell állapítanunk, hogy hadiállapotban vagyunk, akkor is, ha egyesek, akik mindig csak a jót látják, ezt nem akarják észrevenni”.

Merkel szomorú

Angela Merkelt sokkolta és elszomorította a merénylet, amelyet a szavai szerint terrorista támadásként kell kezelni.

„Meg fogjuk találni az erőt, hogy úgy élhessünk itt Németországban, ahogyan akarunk – szabadságban, nyíltan és együtt… Nem akarunk a gonosztól való rettegésben élni” – fogalmazott Merkel.

Merkelt sokkolta a támadásForrás: SOOC/SOOC/Alexandros Michailidis

Különösen visszataszítónak nevezte, ha igaznak bizonyul, hogy a támadókat menekültként fogadták be Németországban.

A kancellár megígérte, hogy a törvény teljes szigorával sújtanak le a tettesekre. Merkel a kormányülés után ellátogat a támadás helyszínére.

Drezdában betontömbökkel védekeznek

Az áldozatok emlékére ma zárva maradnak a karácsonyi vásárok Berlinben – közölte a belügyminisztérium.

A többi városban maguk döntenek a szükséges biztonsági intézkedésekről. Drezdában például betontömböket helyeztek el a Striezelmarkt, Németország egyik legrégebbi karácsonyi vásárának helyszíne körül – írta a Reuters.

A Die Welt jelentése szerint a rendőrség különleges egységei megrohantak kedden reggel egy hangárt a berlini Tempelhof repülőtéren.

A hangár jelenleg menekültszállásként működik. Egyelőre semmi mást nem tudni az akcióról, a rendőrség és az ügyészség még nem kommentálta a hírt – számolt be a Reuters.

Berlinben ma zárva marad minden karácsonyi vásárForrás: MTI/AP/Markus Schreiber

Egy bátor szemtanú segített

Egy szemtanú bátorságának köszönhető, hogy gyorsan sikerült elfogni a teherautó vezetőjét. A rendőrség több hívást is kapott a menekülő sofőrről, de az egyik férfi a gyanúsított után eredt a sötét Tiergarten parkba.

Tisztes távolságban követte a menekülőt, és közben telefonon tartotta a kapcsolatot a rendőrséggel, tudatta velük a pontos tartózkodási helyüket – számolt be Winfried Wenzel rendőrségi szóvivő a Die Weltnek.

Gyertyák égnek az áldozatok emlékéreForrás: AFP/Tobias Schwarz

„Szívmelengető volt a bátorsága” – mondta a szóvivő. A bátor szemtanú kérte, hogy ne hozzák nyilvánosságra a személyazonosságát.

A Balkánon keresztül érkezhetett a támadó

Feltehetően a balkáni útvonalon érkezett Németországba a berlini támadás gyanúsítottja, aki egy menekültszálláson élt a német fővárosban – tudta meg kedden biztonsági körökből a dpa német hírügynökség.

A férfi azonosítása továbbra is nehézkes, mivel több nevet is használt, az eddigi információk alapján Afganisztánból vagy Pakisztánból származik. Az RBB német hírrádió értesülése szerint a gyanúsított pakisztáni, Passaunál lépett be Németország területére tavaly szilveszterkor, és idén február 16-án kért menedékjogot. A dpa értesülései szerint viszont idén februárban érkezett menekültként Németországba, és egy berlini menekültszálláson lakott.

A rendőrség előtt állítólag már ismert volt kisebb bűncselekmények elkövetése miatt, bár a berlini rendőrség erről nem kívánt nyilatkozni.

Brutális támadás

Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál, ami a város egyik legelegánsabb utcájának számít, egy teherautó hajtott a karácsonyi vásárba. 

A berlini rendőrség közlése szerint 12-en meghaltak és 49-en megsérültek.

A magyar nagykövetségen hárman jelezték, hogy nem találják a rokonukat.

A környéket lezárták, a területet gépfegyveres rendőrök őrizték.

Este a Facebook bekapcsolta Berlinben a Safety Check nevű funkciót, amellyel a berliniek jelezhették, hogy nem esett bajuk a támadásban.

„Nem szeretném kiejteni a számon azt a szót, hogy merénylet, de sok minden erre utal” – fogalmazott Thomas de Maizière belügyminiszter keddre virradóra az ARD és az N24 televíziónak nyilatkozva. A német belügyminiszter azt is hozzátette, hogy a hatóságok egyelőre keveset tudnak a történtek hátteréről, és korai lenne végleges következtetéseket levonni.

Terrortámadásként kezelik

Helyi (és magyarországi) idő szerint 13.00-kor a rendőrség sajtótájékoztatót tart, azt ígérték, ott beszámolnak az ügy részleteiről.

A rendőrség reggel 6 előtt azt közölte, a nyomozás során abból indulnak ki, a teherautót szándékosan vezették a tömegbe.

Egy másik tweetben a rendőrség feltételezett terrortámadásnak nevezi az ügyet, és mindenkit biztosít, hogy nagy erőkkel és kellő körültekintéssel jár el.

További képekért kattintson!Forrás: AFP/John Macdougall

Elfogtak valakit

Nem sokkal a támadás után a helyszíntől nem messze elfogtak egy férfit, aki feltehetően a teherautót vezette, ezt este tíz óra körül a rendőrségi források is megerősítették, hozzátéve, hogy a sofőr mellett ülő személy életét vesztette.

Szemtanúk látták, hogy az eset után egy ember elhagyja a teherautót.

A Die Welt azt írta rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a gázoló feltehetően pakisztáni menekült volt, aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban. Az illető állítólag ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt. Nem tudni ugyanakkor, hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges csoportokkal. 

Délben beszéltek utoljára a sofőrrel

A teherautó egy lengyel vállalkozóé. Ariel Zurawszki a lengyel TVN24-nek nyilatkozva azt mondta, hogy fényképek alapján felismerte a teherautóját. 

Videofelvételről készített kép a berlini karácsonyi vásárban álló mentőautókról 2016. december 19-én, miután teherautó hajtott a vásárlók közé. További képekért kattintson!Forrás: MTI/AP

A vállalkozó 

utoljára hétfőn délben beszélt a teherautó-sofőrrel,  aki Olaszországból szállított 25 tonna acélszerkezetet Berlinbe. A német fővárosban kellett maradnia, mert a teherautó kirakodását kedd reggelre halasztották.

A rendőrség reggel fél 5-kor azt közölte, hogy nem a teherautóban holtan talált férfi vezette a járművet.

 

Gyanús adatok a teherautóról

A lengyel Money.pl szerint a járművet birtokló lengyel cég utánanézett, hogy a GPS- és telemetriaadatok szerint mi történt a teherautóval hétfő délután és este, írja a Guardian. A cég szállítmányozási menedzsere szerint valaki többször megpróbálta elindítani a járművet, mintha azt próbálgatta volna, hogyan kell vezetni.

15.44-kor a teherautót megpróbálták beindítani, aztán egy óráig semmi sem történt. 16.52-kor beindították, a motor 17.37-ig járt, de a teherautó nem mozdult. A jármű 19.34-kor kezdett mozogni, előtte még többször beindították és leállították.

A menedzser szerint a motort biztosan nem azért járatták, mert a sofőr (vagy a teherautóban tartózkodó más személy) fázott, a kabin fűtése ugyanis más rendszerről üzemel.

Elvitték a teherautót

A rendőrség reggel fél 7-kor tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy nyombiztosítás miatt elszállítják a helyszínről a teherautót. Kegyeleti okokból mindenkit arra kértek, ne terjesszenek képeket a járműről.

Több értesülést is kaphattak a napokban

A német főváros kormányzó polgármestere drámai helyzetről beszélt. A rendőrség 

arra szólította fel a berlinieket, hogy ne hagyják el otthonukat, és ne terjesszenek híreszteléseket. 

A német kormány szóvivője szerint Angela Merkel kancellárt azonnal tájékoztatták a történtekről.

A Die Welt című lap úgy tudja, hogy a hatóságokhoz az utóbbi napokban több értesülés is eljutott egy berlini karácsonyi vásár ellen készülő támadásról. 

Hollande: A tragédia egész Európát sújtja

A támadás hírére a cseh rendőrség hétfőn este azonnali hatállyal megszigorította mindazoknak a helyeknek az őrzését, ahol nagyobb tömegek tartózkodnak – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter késő este. Ennek értelmében legkésőbb kedd reggelig a cseh városok utcáin megnövelik a rendőrök számát.

Francois Hollande közleményben jelezte, hogy

a franciák osztják a németek gyászát ebben a tragédiában, amely egész Európát sújtja.A francia elnök szolidaritását és együttérzését fejezi ki Angela Merkel német kancellárnak, a német népnek és a családoknak.

Szolidaritását fejezte ki a berliniekkel Nizza polgármestere is, Christian Estrosi „horrornak” nevezte a történteket. A francia városban július 14-én a tűzijátékra összegyűlt tömegbe hajtott egy teherautó, megölve több mint 80 embert.

Donald Trump szörnyű terrorcselekménynek nevezte a történteket, és az EU, illetve a NATO vezetői is részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK