Ausztriában nincs terrorveszély, de fokozott a rendőri jelenlét

Vágólapra másolva!
Ausztriában nincs konkrét jele tervezett terrorcselekményeknek, a tartományi rendőrségek azonban a közterületeken megerősítették a rendőri jelenlétet - közölte Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter kedden az Ö1 közszolgálati rádióban.
Vágólapra másolva!

A politikus azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy előző nap Berlinben 12 ember életét vesztette egy karácsonyi vásáron elkövetett gázolásos merényletben. Sobotka óvott a pánikkeltéstől, az eddigi életvitel megváltoztatásától.

- mondta. Arról is beszélt, hogy megfigyelik az Ausztriában tartózkodó szélsőségeseket, azonban az óvintézkedések ellenére hasonló támadás bárhol történhet. A miniszter szerint az Ausztriára vonatkoztatható konkrét következtetések levonásához meg kell várni a berlini nyomozások eredményét.Sobotka tájékoztatása szerint kedden ülést tartanak a belügyminisztériumban, hogy elemezzék az aktuális helyzetet és meghatározzák a szükséges intézkedéseket. A belügyminiszter az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) nyilatkozva arról beszélt, hogy a salzburgi menekültszálláson hétfőn letartóztatott marokkói menekült ügyének és a berlini merényletnek nincs köze egymáshoz.

A 25 éves marokkói férfit rendőrségi indoklás szerint azért fogták el, mert "súlyos bűncselekményt" tervezett elkövetni.

Christian Kern kancellár az ORF-nek adott keddi nyilatkozatában elmondta: a biztonsági szervek és a hadsereg bevetési erői mindent megtesznek azért, hogy garantálják Ausztria biztonságát. Kiemelte: az utóbbi hónapokban megerősítették a biztonsági szerveket, mintegy 800 rendőrrel több van bevetésen mint tavaly, és hasonló intézkedéseket foganatosítottak a hadseregnél is. Kern hangsúlyozta: a jelenlegi helyzet nemcsak biztonságpolitikai kérdéseket vet fel, hiszen támadás történt az európai értékek és világkép ellen. A kancellár az összetartás fontosságát hangsúlyozta. "Meg fogjuk védeni a demokráciánkat, az értékeinket és a társadalmunkat hasonló szörnyű támadások ellen" - mondta Christian Kern az ORF-nek.