Körözik a dél-koreai elnök bizalmasának lányát

2016.12.21. 04:45

Letartóztatási parancsot adott ki szerdán egy dél-koreai bíróság a korrupciós botrányba keveredett és hatalmától ideiglenesen megfosztott dél-koreai elnök bizalmasának lánya ellen, aki az ügyészség szerint feltehetően Németországban tartózkodik.

A botrány miatt a jelek szerint kettészakad az államfő mögött álló kormánypárt, az Új Határ (Szenuri).
Li Kju Csul, a korrupciós ügyet vizsgáló különleges ügyészség szóvivője közölte szöuli sajtótájékoztatóján, hogy kérni fogják a német hatóságoktól Csoj Szun Szi lányának, Csung Yunnak a letartóztatását, akit több bűncselekménnyel, a többi között az igazságszolgáltatás akadályoztatásával vádolnak.

Beleszólt a kormányzásba

Csojt csalás, zsarolás és hatalommal való visszaélés miatt állították bíróság elé. A vád szerint a 60 éves és Pak Gun Hje államfővel 40 éve baráti kapcsolatot ápoló Csoj beleszólt kormányzati és vezetői kinevezési kérdésekbe, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, emellett jelentős összegeket sajtolt ki hazai nagyvállalatokból, s a pénzek két olyan alapítványhoz kerültek, amelyeket Csoj felügyelt, és amelyek az államfő politikai kezdeményezéseit szolgálták. A vád szerint 16 céget vett rá, hogy összesen 77,4 milliárd vont (19 milliárd forint) adományozzanak.

Az elnök ellen egyelőre nincs eljárás

A perben az ügyészek tettestársként jelölték meg az elnököt, de ellene egyelőre nem lehet eljárást indítani. A parlament megszavazta a leváltására irányuló eljárás megindítását, de ezt az alkotmánybíróságnak még jóvá kell hagynia. Utóbbi testületnek erre 180 napja van. Pak Gun Hje államfői teendőit ügyvezető jelleggel Hvang Kjo An kormányfő vette át.

Az ügyészek szerint Csoj Szun Szil ötlete volt a nagyvállalatok megzsarolása, és az elnök belement ebbe. Csoj tagadta, hogy bármilyen ügyben befolyásolta volna az elnök döntéseit.
A pernek tíz további vádlottja van, kisebb korrupciós bűncselekményekkel összefüggésben.
Az üggyel összefüggésben a nyomozóhatóságok házkutatást tartottak szerdán a harmadik legnagyobb dél-koreai nyugdíjalap irodáiban.

Esik szét a párt

Közben a korrupciós botránynak egyre komolyabb következményei vannak az államfő mögött álló pártra nézve. A minap a Szenuri párt vezetése bejelentette, hogy testületileg távozik a pártból a pártelnökkel együtt. Szerdán pedig a Szenuri 31 képviselője - aki szembekerült az államfőhöz hű párttagokkal - jelentette be, hogy az év végéig kilép, és új, konzervatív politikai pártot hoz létre, hogy jelöltet indíthasson az elnökválasztáson, amelyet elvileg jövő decemberben kell megtartani, de néhány hónappal előre lesz hozva, ha az államfő idő előtt távozni kényszerül.