Putyin részt vesz a meggyilkolt nagykövet- temetésén

Ankara, orosz nagykövet
Ankara, 2016. december 20. A merénylet áldozatául esett Andrej Karlov ankarai orosz nagykövet orosz zászlóval letakart koporsóját és fényképét fogják egy díszegység katonái egy ankarai repülőtéren 2016. december 20-án, mielőtt a diplomatát hazaszállítják Moszkvába. Karlovot az előző nap lőtte le egy szolgálaton kívüli török rendőr egy ankarai galériában rendezett fotókiállítás megnyitóünnepségén. (MTI/EPA/Tümay Berkin)
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök elhalasztja szokásos évzáró sajtótájékoztatóját, hogy részt vegyen a meggyilkolt ankarai nagykövet temetésén. Az Izvesztyija úgy tudja, hogy a gyilkosság miatt Oroszország befagyasztja a Törökországgal a vízummentességről folytatott tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

Andrej Karlov temetése miatt csütörtökről péntekre halasztották Vlagyimir Putyin szokásos évzáró sajtótájékoztatóját – jelentette Dmitrij Peszkov elnöki szóvivőre hivatkozva a TASZSZ.

Putyin ugyanis részt vesz a csütörtökön tartandó szertartáson.

A gyilkosság miatt Oroszország befagyasztja a Törökországgal a vízummentességről folytatott tárgyalásokat – számolt be orosz diplomáciai forrásokra hivatkozva az Izvesztyija című kormányhoz közeli napilap.

Andrej Karlov orosz zászlóval letakart koporsóját és fényképét fogják egy díszegység katonái egy ankarai repülőtéren Forrás: MTI/EPA/Tümay Berkin

A lap informátora szerint Törökországnak fokoznia kell az országba érkező külföldiek biztonságát és garantálnia kell a tüzetes vizsgálatot minden olyan személy esetében, aki Oroszországba kíván utazni.

Oleg Sziromolotov orosz külügyminiszter-helyettes az ankarai nagykövet, Andrej Karlov meggyilkolása után közölte, hogy a diplomáciai tárca az elszaporodott terrorcselekmények miatt továbbra is óvatosságra int a törökországi utazásokkal kapcsolatban.

Andrej Karlov özvegye az ünnepélyes búcsúztatáson Forrás: MTI/AP/Emrah Gürel

Nem engedték védeni

A Roszbalt orosz hírügynökség úgy értesült, hogy Karlovnak a merénylet idején azért nem volt személyi őrizete, mert Törökország nem engedélyezte, hogy területén az orosz diplomáciai személyzetet és kirendeltségeket az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzRV) erre szakosodott, Zaszlon elnevezésű különleges egységének tagjai védelmezzék.

A gyilkosság után Moszkva és Ankara felújította a tárgyalásokat a Zaszlon beengedéséről.

A hétfőn meggyilkolt nagykövet koporsóját kedden Ankarában katonai tiszteletadással búcsúztatták, Moszkvában pedig ugyanígy fogadták. Az orosz fővárosban a szertartáson jelen volt Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.