Az indiai kormány kivezényelt négyezer katonát

2016.12.21. 06:12

Négyezer katonát vezényelt az újdelhi kormány a kelet-indiai Manipur államba, ahol már második hónapja tartanak a zavargások a tervbe vett közigazgatási reform miatt - jelentette szerdán a helyi média.

A híradások szerint csak az elmúlt néhány napban több mint harminc teherautót és más járművet gyújtottak fel, de sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek. A hatóságok több manipuri településen éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, leállították az internet- és mobiltelefon-szolgáltatást.

A nagák fellázadtak

A zavargások azután robbantak ki, hogy a manipuri kormány november elején bejelentette: kilencről tizenhatra növeli a közigazgatási körzetek számát, hogy megkönnyítse a szövetségi állam kormányzását és a régiók fejlesztését. A hegyvidéki területeken élő naga nép lakói fellázadtak a döntés ellen, mert kifogásolják, hogy az új közigazgatási felosztással megkérdezésük nélkül felszabdalják az általuk ősidők óta lakott térséget.

Blokád alá vették Imphalát

Az elégedetlen nagák úgy döntöttek, hogy blokád alá veszik a kétmilliós szövetségi állam székhelyét, Imphalát, és le is zártak két, odavezető utat. Emiatt a városban élelmiszer- és üzemanyaghiány alakult ki. Válaszul erre a síkvidéken élő manipuriak elkezdték gyújtogatni a nagák lakta területekre tartó teherautókat és buszokat. A nagák most Imphala teljes blokádjával fenyegetőznek.
A hatóságok attól tartanak, hogy megismétlődhetnek az 1990-es évek elején történt etnikai villongások, amelyekben akkoriban 1500-an haltak meg.