Bombakészítést tanult a neten a berlini merénylet gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Egy amerikai tisztviselő szerint a berlini merénylet gyanúsítottja bombakészítési útmutatókat olvasott az interneten, és legalább egyszer közvetlen kapcsolatba lépett az Iszlám Állammal.
Vágólapra másolva!

A berlini gázolásos merénylet fő gyanúsítottja, a tunéziai Anis Amri a pokolgépek készítésének módját tanulmányozta az interneten, és közvetlen kapcsolatban állt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel – jelentette a The New York Times című amerikai napilap egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

A helyi idő szerint szerda este közzétett tájékoztatás szerint a 24 éves férfi a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül

legalább egyszer kommunikált a terrorcsoporttal, és szerepelt az Egyesült Államok berepülési tiltólistáján.

A kamionban hagyta az iratait

A számos álnevet használó, Olaszországban börtönviselt, kiutasított, majd egy időre eltűnt és Németországban felbukkant Amri a feltételezések szerint elmenekült a hétfői támadás helyszínéről. A gázolásos merényletnek 12 halálos áldozata volt, 48-an sebesültek meg, tizennégyen közülük továbbra is válságos állapotban vannak. A tunéziai férfi személyi iratait a merénylet után találták meg a tömegbe hajtó kamionban.

A német hatóságok is figyelték

Amrit idén március és szeptember között megfigyelés alatt tartották a német hatóságok,

azzal gyanúsították ugyanis, hogy pénzt készül lopni egy gépfegyver beszerzéséhez,

hogy aztán később támadást hajtson végre több társával együtt – közölték a berlini nyomozó hatóságok. Elegendő bizonyíték hiányában azonban végül nem emeltek vádat ellene.

A férfinak egyelőre nem bukkantak a nyomára, nemzetközi körözést adtak ki ellene.