Ezt lehet tudni a berlini merénylőről

Anisz Amri berlini merénylő
Németország, 2016. december 21. A német bűnügyi rendőrség által 2016. december 21-én közreadott körözési kép Anisz Amri 24 éves tunéziai férfiról, akit a rendőrség azzal gyanúsít, köze van a berlini tömeggyilkossághoz. December 19-én egy teherautó egy zsúfolt berlini karácsonyi vásár látogatói közé hajtott, és tizenkét embert megölt, negyvennyolcat megsebesített. (MTI/EPA/Német bűnügyi rendőrség)
Vágólapra másolva!
A berlini merénylet elkövetésével vádolt Anis Amri már büntetett előéletűként érkezett Olaszországba, ahol négy évet ült börtönben, miután részt vett a lampedusai menekülttáborban kitört lázongásokban. Az olasz hatóságok nem tudták kiutasítani, 2015-ben nyomát vesztették a 24 éves tunéziai származású férfinak.
Vágólapra másolva!

A berlini merénylet elkövetésével gyanúsított tunéziai fiatalember 2011-ben érkezett migránsként Olaszországba, többedmagával felgyújtotta a lampedusai menekülttábort, és négy évet töltött olasz börtönökben, de az olasz hatóságok mégsem tudták őt kiutasítani az országból – jelentették kedden az olasz hírügynökségek.

Négy évre ítélték Olaszországban

A 24 éves Anis Amri öt évvel ezelőtt az egyik, migránsokkal teli hajón érkezett a dél-olaszországi partokhoz. A férfi ekkor már büntetett előéletű volt Tunéziában elkövetett bűncselekmények miatt.

Lampedusa szigetének menekülttáborába került, ahol

2011 szeptemberében részt vett a táborban kitört zavargásokban.

A lázongást tunéziaiak egy csoportja robbantotta ki. Felgyújtották a tábort, és összecsaptak a beavatkozó olasz rendőrökkel.

Anis Amrit letartóztatták, és négy év börtönre ítélték. Először a szicíliai Catania, majd Palermo börtönébe, az Ucciardonéba került. Az Ansa olasz hírügynökség értesülései szerint a férfi az olasz börtönökben

veszélyes és erőszakos

magatartást tanúsított.

2015-ben az olaszok nyomát vesztették

Hat hónappal büntetése végleges letöltése előtt, 2015-ben szabadult, zsebében az olasz hatóságok kiutasítási határozatával. A szintén szicíliai Caltanisetta táborába került, ahol a kiutasításra ítélt migránsokat gyűjtik össze,

Tunézia azonban nemet mondott a férfi visszafogadására.

2015-ben az olasz hatóságok Anis Amri nyomát veszítették, aki Németországba ment tovább, ahol menedékkérőként jelentkezett.

A férfi ellen a tunéziai hatóságok is nyomozást indítottak, a német szövetségi legfőbb ügyészség pedig százezer euróig terjedő nyomravezetői díjat ajánlott fel az elfogását elősegítő információkért.

A berlini merénylethez használt lengyel rendszámú kamion Olaszországból érkezett Németországba. A jármű december 16-án még az észak-olaszországi Lombardia tartományban tartózkodott.