Először fordult elő, hogy egymilliónál kevesebb gyerek született Japánban

Horizontal panoramic
A father holds up his baby under carp streamers fluttering in a riverside park in Sagamihara, suburban Tokyo, on April 29, 2016 ahead of May 5 Children's Day in Japan. Some 1,200 carp streamers were hoisted over the Sagami River to celebrate the annual holiday of Children's Day - part of Japan's "Golden Week" holiday which is traditionally one of the busiest travel times of the year. / AFP PHOTO / TORU YAMANAKA
Vágólapra másolva!
A feljegyzések 1899-es kezdete óta első ízben idén egymilliónál kevesebb gyermek született Japánban - közölte az eddigi adatok alapján csütörtökön az egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium.
Vágólapra másolva!

A minisztérium becslése szerint valószínűleg 981 ezer lesz a 2016-ban született gyermekek végleges száma. Japánban a születések száma 1949-ben volt a legmagasabb, akkor 2,29 millió gyermek jött világra, de még az 1970-es években is kétmillió fölött volt a születések száma.

A minisztérium szerint a negatív rekord

a szülőképes korú nők számának csökkenésével függ össze.

Forrás: AFP/Toru Yamanaka

A termékenységi ráta (a szülőképes korú nőkre számított elméleti gyermekszám, amelyet egy nő szülne élete folyamán, ha az adott évi gyakoriság egész élete folyamán állandósulna)

2005-ben érte el mélypontját

1,26-tal, s bár ez időközben javult - tavaly 1,45-tel 21 éves csúcspontját érte el -, még mindig jócskán elmarad a 127 milliós lélekszám stabilizálásához szükséges 2,08-tól.

Abe Sindzo miniszterelnök kormánya 2025-ig 1,8-ra akarja emelni a termékenységi rátát a gyermekneveléshez és a fiatal korosztályok elhelyezkedéséhez nyújtott támogatásokkal.
Japánban 2016 már a tizedik egymást követő olyan év lesz, amikor csökken a lakosság lélekszáma, mivel kevesebben születnek, mint ahányan meghalnak.