Megtalálták Amri ujjlenyomatát a kamion ajtaján

Berlin terror attack - search for Anis Amri terror attack CHRISTMAS MARKET
HANDOUT - An handout combination image made available available by German Federal Criminal Police Office (BKA) on 21 December 2016 shows public search photos of the Tunesian suspect Anis Amri. According to media reports, the asylum seeker's papers were found in the truck which was driven through the Christmas market in the western part of Berlin. However according to security information, Amri is said to have used several identities. (ATTENTION EDITORS: FOR EDITORIAL USE ONLY IN CONNECTION WITH CURRENT REPORTING ON AMRI SEARCH/ MANDATORY ACCREDITATION Photo: -/Bundeskriminalamt/dpa
Vágólapra másolva!
Rögzítették a gyanúsított ujjlenyomatát annak a kamionnak a vezetőfülkéjében, amellyel belehajtottak a tömegbe hétfő este egy berlini karácsonyi vásáron - jelentette be csütörtökön a német szövetségi belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A hírt több német médium is közölte – számolt be a Reuters. A hírügynökség megkeresésére a rendőrség nem kommentálta az értesülést. Este aztán a német szövetségi belügyminiszter megerősítette, hogy tögzítették a gyanúsított ujjlenyomatát.

A német rendőrség e fotók alapján keresi Amrit Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/-

Az ujjlenyomaton kívül más jelek is arra utalnak, hogy valóban a tunéziai származású gyanúsított, Anis Amri az elkövető - emelte ki Thomas de Maiziere a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) berlini központjában Angela Merkel kancellárral és Heiko Maas igazságügyi miniszterrel tett látogatása után.

A nyomozás eddigi adatai szerint Amri vezette a tömegbe hajtó kamiont. Kiderült, hogy

a hatóságok csütörtökön házkutatást tartottak több észak-rajna-vesztfáliai és berlini helyszínen, ahol a gyanúsított korábban megfordulhatott,

és egy értesülés alapján Heilbronnban átkutattak egy távolsági buszt, de nem vettek őrizetbe senkit.

Anyja kitagadja

Anis Amri anyja egy tunéziai lapnak adott, a német sajtóban is ismertetett nyilatkozatában felszólította fiát arra, hogy adja fel magát a német hatóságoknak. "Ha a fiam állt a támadás hátterében, ki fogom tagadni" - tette hozzá az anya, Núr al-Huda.

Nem találják

Amrit továbbra sem találják, de a német sajtó úgy tudja, hogy a rendőrség őrizetbe vett négy embert, akik kapcsolatban álltak vele.

A Westdeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság szerint nemcsak Dortmundban tartottak házkutatásokat, hanem a térségben fekvő Emmerichben is egy menekültszálláson, ahol a Németországba menedékkérőként érkezett gyanúsított egy ideig lakott.

A Spiegel közben a német terrorelhárítók újabb, Amrival kapcsolatos baklövéséről adott hírt.

Mint kiderült, a férfi hónapokkal ezelőtt öngyilkos merénylőnek ajánlkozott radikális hitszónokokkal folytatott üzenetekben, de azokat úgy kódolták, hogy nem voltak elégségesek Amri letartóztatásához – számolt be a The Local.

Célkeresztben

Angela Merkel merényletnek nevezte a 12 halálos áldozatot és csaknem félszáz sebesültet követelő tömeges gázolást. Hangsúlyozta, hogy igen büszke, amiért nagyon sokan higgadtan reagáltak a "megpróbáltatásra".

Mint mondta, régóta tudható, hogy Németország is az iszlamista terror célkeresztjében van, de természetesen egészen más, amikor megtörténik a támadás. Az áldozatoknak, sebesülteknek és hozzátartóiknak "tartozunk azzal, hogy a lehető legjobban végezzük a munkánkat". A hatóságok így is tesznek, együttműködésük nemzetközi szinten is zökkenőmentes, és remélhetőleg hamarosan kézre kerítik a gyanúsítottat - mondta a német kancellár.

így Németország kiállja a próbát és megőrzi "a szabad, nyitott életet és a társadalom jó együttélését" - mondta Angela Merkel.

Angela Merkel kancellár Forrás: AFP/John Macdougall

Heiko Maas azt is kiemelte, hogy most a legfontosabb a gyanúsított elfogása. A tanulságokkal a nyomozás lezárása után kell foglalkozni - hangsúlyozta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa, utalva a menekültügy körüli viták kiújulására.

A CSU tranzitzónákat állítana fel

A Keresztényszociális Unió (CSU) csütörtökön ismét elővette azt a régi követelését, hogy a határoknál állítsanak fel tranzitzónákat, amelyekben őrizetben tartják a menedékkérőket a személyazonosság megállapítása és a biztonsági átvilágítás idejére. Hasonló követelést fogalmazott meg az Angela Merkel vezette testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezető belügyi szakpolitikusa, Wolfgang Bosbach is, aki szerint senkit nem szabad beengedni Németország területére a személyazonosság tisztázása előtt.

Az SPD ismét elutasította a tranzitzónák koncepcióját, arra hivatkozva, hogy aránytalanul szigorú lépés lenne akár hónapokig őrizetben tartani menedékkérőket csak azért, mert nincsenek papírjaik.

A CDU/CSU CSU a többi között a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetőségének szélesítését és az őrizet időtartamának meghosszabbítását is sürgeti, hivatkozva arra, hogy Anis Amri is volt kitoloncolási őrizetben, de a hatályos szabályok alapján el kellett engedni, mert nem voltak tunéziai úti okmányai.

Az SPD ezt a felvetést nem utasította el, de az igazságügyi miniszterhez hasonlóan mások is kiemelték, hogy túl korai lenne a szabályozásbéli tanulságok levonása.