A németek azt hitték, Amri Németországban van

Vágólapra másolva!
Német sajtóértesülések szerint a német hatóságok nemcsak megkönnyebbüléssel, hanem meglepve fogadták az Anis Amriról Milánóból érkezett híreket, mert arra gyanakodtak, hogy még Németországban van.
Vágólapra másolva!

A Der Tagesspiegel című berlini lap pénteken német biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a 12 halálos áldozatot és 56 sebesültet követelő támadás elkövetésével gyanúsított tunéziai férfi valószínűleg nem sérült meg a hétfő esti merényletben, és utána

Berlinben, vagy Észak-Raja-Vesztfáliában bujkálhatott.

A kamion vezetőfülkéjében rögzített vérnyomok pedig nem tőle, hanem a jármű eredeti, lengyel sofőrjétől származnak, akivel Anis Amri dulakodott, majd egy fejlövéssel végzett.

Azt hitték, megsérült

A nyomozók korábban azt feltételezték, hogy Amri sebesüléseket szenvedett az arcán, és nem hagyta el a várost, mert ápolásra szorul. Azonban előkerültek a támadás után néhány órával készült felvételek, amelyek alapján a 24 éves férfinek

nincsenek észrevehető sérülései.

A felvételek egy bérházban működő mecsetnél készültek Berlin Alt Moabit nevű negyedében, egy utcával attól a helytől, ahol a támadáshoz használt lengyel kamion parkolt. A mecsetet a hatóságok megfigyelés alatt tartották, mert a berlini szalafista - szélsőséges iszlamista - körök egyik központjaként tartják számon.

Felvétel is készült Anis Amriról a támadás után is

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a támadás előtti napokban és a merénylet után mintegy hat órával, kedd hajnalban is készültek felvételek a bérháznál Anis Amriról, aki akkor még nem volt a támadás gyanúsítottja.

Anis Amri Forrás: AFP/Handout

Csaknem egy nappal később, kedd éjfélkor kezdték körözni, miután a kamion vezetőfülkéjében megtalálták tárcáját, benne több iratával. Az RBB szerint a mobiltelefonját is elhagyta menekülés közben.

Saját szakállára, nizzai mintára dolgozott

Anis Amri 2015 júniusában érkezett Olaszországból Németországba menedékkérőként. Észak-Rajna-Vesztfáliában helyezték el, ahol szoros kapcsolatba került egy, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet támogató szalafista hálózattal, amelynek vezetőit novemberben előzetes letartóztatásba helyezték.

Arra utaló jelek egyelőre nincsenek, hogy közvetlenül az IÁ szíriai vagy iraki embereinek irányítása alatt cselekedett.

Ugyan a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül legalább egyszer kommunikált a közel-keleti dzsihadistákkal, de úgy tűnik, inkább önállóan, saját szakállára cselekedett, és a július 14-én a franciaországi Nizzában végrehajtott kamionos terrortámadás alapján járt el - mondták a Der Tagesspiegel biztonsági forrásai.

Bűnözői tapasztalatok a dihad szolgálatában

Megítélésük szerint Anis Amri - akinek a hazájában a többi között egy teherautó ellopása miatt volt dolga a hatóságokkal - a terroristák azon kategóriájába tartozik, akik korábban bűnöző életmódot folytattak, majd vallásossá váltak és a korábbi életükben kifejlesztett képességeiket állítják a dzsihád szolgálatába.

Az IÁ soraiban sok korábbi betörő, verőlegény, drogdíler van, akik különösen veszélyesek, mert nemigen vannak gátlásaik, amikor erőszakról van szó.