Németországban az idei karácsonyi ünnep más, mint az eddigiek, mert a terror betört a fővárosba, elterjesztve a harag, a düh, a tehetetlenség és a félelem érzését, amelyek azonban nem váltak uralkodóvá – mondta a német államfő. Joachim Gauck szerint az emberek összefogtak, és az emberiességet védelmező közösséget alkottak.

Joachim Gauck az országos köztelevíziók vasárnap esti műsorán szereplő ünnepi beszédében az előzetesen ismertetett részletek szerint elsősorban a berlini karácsonyi vásár ellen végrehajtott iszlamista terrortámadás következményeivel foglalkozott, összefogásra és az emberiesség értékének megőrzésére szólítva fel az országot. 

Mint mondta, ezekben a napokban, terrorveszély idején különösen fontos ragaszkodni mindahhoz, amit a karácsony képvisel, nemcsak a keresztények, hanem az egész német kultúra számára. A karácsony értékeinek tisztelete azonban szerinte egyáltalán nem azt jelenti, hogy tartózkodni kell a társadalmi, politikai vitáktól, például a menekültpolitika ügyében. Le kell folytatni a vitát egyebek között arról, hogy miként lehet még többet tenni a polgárok biztonságáért.  A méltányosság és a mértékletesség elvét viszont szerinte nem szabad szem elől téveszteni. Nem kellene mélyíteni az árkokat a társadalomban, és nem kellene általánosító módon meggyanúsítani csoportokat, felelősnek kikiáltani politikusokat"  - fogalmazott Gauck. 

Gauck: Terrorveszély idején különösen fontos ragaszkodni mindahhoz, amit a karácsony képviselForrás: AFP/DPA/Arno Burgi

Az egykori keletnémet polgárjogi harcos és evangélikus lelkész az idén mond utoljára karácsonyi beszédet államfőként. Mandátuma márciusban lejár, második ciklust életkora miatt nem vállal, hivatalában várhatóan Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokrata párt politikusa követi majd. 

A hétfő esti berlini merényletben 12 ember meghalt, 53 megsebesült. A Breitscheid téri karácsonyi piacon szórakozó tömegbe hajtó kamiont a hatóságok szerint a veszélyes iszlamistaként számon tartott Anis Amri vezette. A tunéziai férfi, akinek menedékkérelmét korábban elutasították, a terrorakció után Franciaországba menekült, majd péntek hajnalban az olaszországi Milánóban bukkant fel, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.