Erős földrengés Chile partjainál

chile földrengés
View of a bridge damaged by a 7.7-magnitude earthquake in Castro on Chiloe Island off the Pacific coast of southern Chile, on December 25, 2016. A strong Christmas day earthquake rattled Chile on Sunday, registering 7.7 on the Moment Magnitude Scale, according to US seismologists, who warned that tsunamis were possible in some areas. No victims were reported. / AFP PHOTO / Alvaro Vidal
Vágólapra másolva!
Dél-Chilében 7,7-es erősségű földrengést regisztráltak. Az Egyesült Államok Geológiai Intézete szerint a rengés epicentruma Quellón kikötővárostól 40 km-re délnyugatra volt.
Vágólapra másolva!

A helyi idő szerint 14.22-kor kezdődő rengés kiindulópontja 34 km mélyen lehetett. A Csendes-óceáni Szökőárra Figyelmeztető Központ (The Pacific Tsunami Warning Center) jelzése szerint veszélyes szökőár alakulhat ki a földrengés epicentrumától akár 1000 km-re is az óceánon.

Los Lagos, Bio Bio, Valparaiso, Los Rios és Aysen régióban elrendelték a hatóságok a parti területek kiürítését, de ez csak óvintézkedés a chilei katasztrófavédelem szerint. A szökőárra figyelmeztető központ később közölte: a rendelkezésre álló adatok összesítése szerint a cunamiveszély e miatt a földrengés miatt elmúlt.

Egy beszakadt autóút Castro városában, amely 75 km-re északra van Quellóntól Forrás: AFP/Alvaro Vidal

Egy videofelvétel arról, milyen volt a földrengés egy közelben lévő lakásban:

A chilei elnök, Michelle Bachelet is kirakott a közösségi oldalára egy üzenetet, bátorítva a földrengésben érintett települések lakosságát. Hozzátette: „a vészhelyzetekre érvényes forgatókönyv már működik”.

Legutóbb Chilében (Illapelnél) tavaly szeptember közepén volt jelentős nagyságú földrengés. Akkor 8,3-as volt a legerősebb központi rengés, amelyet több kisebb, de 6-os erősséget meghaladó utórengés követett. 16-an haltak meg ekkor, és hatan eltűntek.

Akkor az első szökőár perceken belül megérkezett a partokhoz, a hullám négy és fél méter magas volt.

Coquimbo, Tongoy és Concón városokat elöntötte az ár, a régióban legalább félezer épület összedőlt.

Santiagótól északra nem ritka a 7-es erősségűnél nagyobb földrengés sem, ám a mostani rengés jóval a fővárostól délre történt – a tavalyi 8,3-as erősségű rengés központjától, Illapeltől több mint 1000 km-re –, és az a terület a helyi média szerint eddig a biztonságos zónákhoz tartozott.

7,7-es erősségű földrengés legutóbb 2014-ben volt Chile partjainál, az még Illapeltől is jóval északabbra, Tocopilla város közelében lévő epicentrummal. Akkor is kiadtak szökőárriasztást, de végül a hullám nem érte el a partokat. Akkor ketten vesztették életüket a földrengés miatt. 200 lakás megsemmisült, és 15 ezren kényszerültek elhagyni az otthonukat.

1973 óta több mint egy tucat 7-es erősségűnél nagyobb földrengés volt Chilében. A legsúlyosabb 2010 februárjában történt, 370 km-re délnyugatra Santiagótól: több mint 700 ember vesztette életét.