Ivóvízforrások nélkül van már három napja a szíriai főváros, Damaszkusz és környéke, a kormány szerint terroristák szennyezték be a várost ellátó vízforrásokat. A hatóságok szerint "terroristatámadások érték a Damaszkuszt és környékét ellátó összes ivóvízforrást".

Jelenleg víztározókból próbálják kielégíteni a város szükségletének egy részét. A damaszkuszi rezsim nem tesz különbséget a fegyveres felkelők között - legyenek "mérsékeltek" vagy sem -, álláspontja szerint mindenki terrorista, aki fegyveres harcot folytat a kormány ellen.

A hatóságok vészhelyzeti intézkedéseket hoztak, amelyeknek keretében minden lakost fejenként napi 30-35 liter vízzel próbálnak ellátni. Szíriai hírforrások már szombaton arról számoltak be, hogy felkelők a Barada-völgyben dízelt öntöttek a fővárost ellátó forrásba. 

Helyszíni beszámolók szerint a kormány intézkedéseinek részeként Damaszkusz utcáit ivóvizes palackokat szállító teherautók járják, hogy a hivatalos árakon árusított vizet vegyék a lakosok, és így megakadályozzák a visszaéléseket. Damaszkuszban és elővárosaiban mintegy ötmillió ember él.