Megfordíthatja a választási eredményt Macedóniában egy kisváros

Macedónia. választás
Tearce, 2016. december 25. Egy férfi leadja a szavazatát egy szavazóhelyiséggé alakított osztályteremben a macedóniai Tearce településen 2016. december 25-én, a december 11-i előrehozott parlamenti választások megismétlésén. A két héttel korábbi választáson a legtöbb voksot a kormányzó jobbközép Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) szerezte meg, 51 mandátumot biztsítva maguknak a szkopjei parlamentben. A második helyen, alig valamivel több mint 1 százalékkal lemaradva, a Zoran Zaev vezette balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) végzett, és ezzel 49 képviselőt juttat a törvényhozásba. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Vágólapra másolva!
Megismételt választást tartottak az északnyugat-macedóniai Tearce városában.
Vágólapra másolva!

Megismételt választást tartottak vasárnap az északnyugat-macedóniai Tearce városában, a voksolás eredménye pedig akár a két hete tartott előrehozott parlamenti választás végeredményét is megváltoztathatja. Sajtóhírek szerint a voksolás békésen, fennakadások nélkül zajlott.

Egy férfi leadja a szavazatát a macedóniai Tearce településen Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A december 11-i voksolást követően a választási bizottság közlése szerint az eddig is kormányzó, jobbközép Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) és koalíciós partnereinek 51 mandátum jutott, míg a balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vezette koalíciónak 49 parlamenti helye lett.

A két legnagyobb párt között csak minimális volt a szavazatkülönbség, a jobbközép koalícióra ugyanis 1,48 százalékkal voksoltak többen, mint a balközép opcióra.

A tearcei voksolás eredménye ezért akár változtathat is a mandátumok elosztásán,

ha ugyanis az SDSM-re 307-tel többen szavaztak Tearcéban, mint a VMRO-DPMNE-re, akkor várhatóan mindkét félnek 50-50 mandátuma lesz, ez pedig tovább nehezítheti a kormányalakítási tárgyalásokat.