Fokozott biztonsági intézkedések egész Európában

terrorkészültség, spanyolország
Madrid, 2016. december 23. Lovas rendőrök járőröznek a madridi Puerta del Sol téren 2016. december 23-án. A négy nappal korábbi berlini gázolásos tömeggyilkosság miatt a spanyol hatóságok fokozzák a terrorkészültség szintjét a főváros forgalmas helyein az ünnepek alatt. December 19-én egy férfi kamionnal egy berlini karácsonyi vásár látogatói közé hajtott, és tizenkét embert megölt, sokakat megsebesített. (MTI/EPA/ZIPI)
Vágólapra másolva!
Komoly biztonsági intézkedések voltak sok nagy európai templomnál és katedrálisnál a karácsonyi szentmise idején. Németországban nemcsak Berlinben volt fokozott biztonsági készültség a hétfői terrortámadás miatt, hanem más városokban is a Deutsche Welle körképe szerint.
Vágólapra másolva!

A berlini rendőrség közleménye szerint fokozták mind az egyenruhás, mind a civil rendfenntartók jelenlétét a karácsonyi ünnepek alatt a német fővárosban. Több száz fő biztosította például a szentesti istentiszteletet a Vilmos császár-emléktemplomnál, amely a mellett a karácsonyi vásár mellett van, ahova december 19-én egy tunéziai származású merénylő az Iszlám Állam nevében behajtott egy kamionnal, 12 embert halálra gázolva, 50-et megsebesítve.

A templomban szenteste 12 gyertyával emlékeztek a merénylet áldozataira.

„Mi erősebbnek érezzük magunkat ezen a napon, karácsonykor. Itt és most nem kívánhatunk többet: Uram, add meg nekünk a békét!” – mondta Ulrike Trautwein, az evangélikus gyülekezetvezető. Németországban a többi vallási vezető, köztük a muszlimoké is, a megbékélésre, az erőszak elutasítására szólították föl híveiket.

Lovas rendőrök járőröznek a madridi Puerta del Sol téren: Spanyolországban is fokozták karácsonykor a rendőri jelenlétet Forrás: MTI/EPA/EFE/Zipi

A Vatikánban több mint ezer rendőr és kétezer katona biztosította Ferenc pápa ünnepi szentmiséjét a Szent Péter-bazilikánál. A teherautók forgalmát szigorúan korlátozták egész Rómában, fontos csomópontokra katonai járművek felügyeltek. A többi olasz nagyvárosban is fokozott volt a készültség,

Milánóban például, ahol a menekülő berlini terroristát lelőtték, a Dóm teret betontorlaszokkal vették körül.

Franciaországban 91 ezer csendőr és nemzeti gárdista járőrözött szenteste a közterületeken, elsősorban a piacterek és a templomok környékére felügyelve.

Fegyveres rendőrök járőröznek a párizsi Gare de Lyonnál december 23-án Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

De nemcsak Európában, hanem az egész világon fokozottan őrizték a keresztény istentiszteleti helyeket. A Palesztin Hatóság területén található Betlehemben, Jézus feltételezett szülőhelyén az éjféli misén mintegy két és fél ezren vettek részt, az izraeli Názáretben pedig 25 ezren ünnepelték a karácsonyt.