Putyin: Nem lett kevesebb a válsággóc a világban

PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2016. december 26. Vlagyimir Putyin orosz elnök az Eurázsiai Gazdasági Unió, az EaEU csúcstalálkozóján vesz részt Szentpéterváron 2016. december 26-án. A 2014 májusában alapított gazdasági együttműködési szervezet tagországai Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország, Örményország és Kirgizisztán. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)
Vágólapra másolva!
A világban nem csökkentek a válsággócok, az elhúzódó konfliktusok pedig nem oldódnak meg a kívánt mértékben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete, az OKDB tanácsának ülését megnyitva.
Vágólapra másolva!

Az Oroszországot, Örményországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tadzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő szervezet tanácsának szentpétervári ülésén az orosz államfő az elhúzódó konfliktusok között egyebek mellett az afganisztáni helyzetet, a Közel-Kelet problémáit és Szíriát említette.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Az orosz elnök tájékoztatta kollégáit a szíriai helyzet rendezése érdekében tett lépésekről, Irán és Törökország együttműködéséről a kérdésben - tájékoztatta az újságírókat Nyikolaj Bordzsjuda, az OKBD főtitkára.

A tagállamok vezetői megvitatták az afganisztáni helyzet romlását és a Tádzsikisztánnak nyújtandó támogatást afganisztáni határának stabilizálása céljából.

Több terrorcsoportot számoltak fel

Szó volt a terrorizmus kérdéseiről és a terrorista sejteknek az OKBD-tagállamokban az utóbbi időben történt aktivizálódásáról. "Az elmúlt években több terrorcsoportot számoltunk fel Oroszországban és a többi tagállamban" - mondta a főtitkár.

Közölte, az elnökök "a felmerült fenyegetések értékelése és a felszámolásuk érdekében hozandó intézkedések kidolgozása után több utasítást adtak ki".

A tagállamok elnökei a jövő áprilisi, soron következő tanácsülésen vitatják meg a szervezet új főtitkárának jelölését, mivel a mostani fórumon nem volt meg a határozatképességhez szükséges létszám, Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök ugyanis nem vett részt a tanácskozáson.