Előbb lemossák, aztán felnyitják az orosz gép feketedobozát

2016.12.27. 14:50

Az elemzéshez megfelelő állapotban van a hét végén a Fekete-tengerbe zuhant orosz Tu-154 típusú repülőgép kedden megtalált és Moszkvába szállított fedélzeti adatrögzítő berendezése - közölte egy jól értesült forrás a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel.

"Az adatrögzítő nem túl nagy mélységben feküdt a tenger mélyén két napig. Tekintettel arra, hogy a védőburok nem szenvedett súlyos sérüléseket, kijelenthetjük, hogy ennek a feketedoboznak az állapota lehetővé teszi, hogy információkat nyerjünk ki belőle" - mondta a nevének elhallgatását kérő illetékes. A három feketedoboz egyikét kedden a légierőnek a Moszkva melletti Ljuberciben működő Központi Tudományos Kutató Intézetébe szállították. Elemzése előtt desztillált vízben megtisztítják.

Több ok is lehetett

Egy másik illetékes szerint a gép több mint 500 kilométeres sebességgel haladt, amikor a tengerbe zuhant. A tragédia időpontjában a pilóta jobbra akart kanyarodni, és erősen felemelt orral haladt. Egy másik illetékes szerint a gép rendkívül nagy állásszögben repült, és egyik oldalról a másikra billegett. A szakértők nem zárták ki, hogy a szerencsétlenségnek több oka is lehetett: a személyzet hibája és az egyik hajtómű meghibásodása. Rámutattak, hogy erősen felhúzott orral a gép elveszítheti a felhajtóerőt.

Csak a terrorcselekményt zárták ki

Makszim Szokolov közlekedési miniszter kedden újságírók előtt kijelentette: korainak tartja, hogy következtetéseket vonjanak le a gép lezuhanásának okait illetően. Megismételte, amit korábban ő és mások, közöttük az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat mondott: terrorcselekmény nem szerepel a szerencsétlenség fő feltételezett okai között. A miniszter hozzátette, hogy semmilyen kifogás nem merült fel az Adler repülőtér munkájával kapcsolatban, ahonnan a gép a lezuhanása előtt felszállt.

Kiemelik a szerencsétlenül járt repülőgép egyik roncsdarabját a Fekete-tengerbőlForrás: MTI/AP/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma/Vlagyimir Velengurin

A grúz kormányfőnek az Oroszországgal való kapcsolatokért felelős különmegbízottja, Zurab Abasidze kedden Tbilisziben közölte, hogy Grúzia orosz felkérés esetén kész segítséget nyújtani az orosz hatóságoknak az áldozatok felkutatásában.

Az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó gépe - fedélzetén 84 utassal és 8 fős személyzettel - vasárnap reggel zuhant a Fekete-tengerbe röviddel azután, hogy felszállt Szocsi repülőteréről. A gépen katonák, újságírók, egy ismert segélymunkás és a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének 64 tagja és karmestere utazott, akik újévi koncertet adtak volna a hmejmimi orosz légi támaszponton.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK