Egyetlen orosz Tu-154-es sem szállhat fel

2016.12.27. 10:51

Oroszország átmenetileg leállította valamennyi Tu-154 típusú utasszállító repülőgépének használatát, amíg nem tisztázzák, mi okozta a védelmi minisztérium gépének lezuhanását - jelentette az Interfax orosz hírügynökség egy nevének elhallgatását kérő illetékesre hivatkozva.

Az orosz hadsereg előzőleg közölte, hogy a parttól 1600 méternyire, 17 méteres mélységben megtalálták a gép fő fedélzeti hangrögzítő berendezését. A készüléket órákon belül Moszkvába szállítják elemzésre. A nyomozáshoz közel álló egyik illetékes arról tájékoztatta a TASZSZ orosz állami hírügynökséget, hogy a gép feketedobozainak elemzése - a szalagok minőségétől függően - néhány naptól akár több hétig is eltarthat.

Hét nagy darabban

A mentők kedd reggelig a szerencsétlenül járt gép hét nagyobb darabját találták meg, amelyek közül négyet már kiemeltek, további hármat pedig - közöttük a négy feketedobozt tartalmazó farokrészt - kedden hozzák a felszínre - mondta a TASZSZ-nak egy illetékes. Kedd reggelig 13 holttestet és 156 emberi maradványt találtak. Hivatalos forrásból a hírt még nem erősítették meg.

Több tucatnyi hajó vesz részt a kutatásbanForrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Ekaterina Lyzlova

Ezrek dolgoznak a kutatásban

A kutatók - 39 tengerjáró hajóval - kedd reggelig a Fekete-tenger medencéjének 100 négyzetkilométeres területét vizsgálták át a szerencsétlenség körzetében. A kutatásban több mint 3500 ember és több mint 500 műszaki eszköz - összesen 45 hajó, 15 repülőgép, 16 helikopter és több drón - is részt vesz. A légi járművek eddig 240 négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át. A mentés kezdete óta a búvárok 70 merülést hajtottak végre.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen kiemelik a szerencsétlenül járt repülőgép egyik roncsdarabját a Fekete-tengerbőlForrás: MTI/AP/Rendkívüli helyzetek or/Vlagyimir Velengurin

Koncertre készültek

Az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó gépe - fedélzetén 84 utassal és 8 fős személyzettel - vasárnap reggel zuhant a Fekete-tengerbe röviddel azután, hogy felszállt Szocsi repülőteréről. A gépen katonák, újságírók, egy ismert segélymunkás és a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének 64 tagja és karmestere utazott, akik újévi koncertet adtak volna a hmejmimi orosz légi támaszponton.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK