Válogatás nélkül öltek civileket a dzsihádisták Moszul ostromakor

2016.12.27. 13:35

Az Iszlám Állam terrorcsoport fegyveresei meggyilkolták két észak-iraki falu 13 lakóját, akik közül többen fellázadtak ellenük az iraki kormányerők Moszul elleni offenzívájának első óráiban - közölte kedden a Human Rights Watch emberi jogi szervezet.

A gyilkosságokat, amelyek a HRW szerint háborús bűncselekménynek minősülnek, október 17-én követték el, ugyanazon a napon, amikor a dzsihadisták térségbeli védőbástyájának számító észak-iraki nagyváros ellen megindult a nagyszabású offenzíva.

A hajnali órákban az Irak második legnagyobb városától nem messze fekvő el-Lazzaga 30 és el-Hud 15 lakosa "rátámadt az Iszlám Állam fegyvereseire, hogy elűzze őket a 2014 óta dzsihádista kézen lévő két faluból, az Iszlám Állam 19 tagját megölték" - áll a nemzetközi szervezet jelentésében.

Az Iszlám Állam a felkelésre válaszul bírósági eljárás nélkül kivégezte azokat az embereket, akik a lázadás során a kezébe kerültek. Olyan civilek is voltak közöttük, akiknek semmi közük sem volt a felkeléshez - mondta Lama Fakih, a HRW közép-keleti igazgatója a jelentés szerint. Összesen 13 embert gyilkoltak meg, közöttük két fiatal fiút. Az iraki hadsereg október 17-én este érte el el-Lazzagah falut, el-Hudot pedig másnap reggel.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában jelentős területeket vont az ellenőrzése alá Irakban, közöttük Moszult és a Ninivei-síkságot, ahol a két említett falu található. Uralmuk idején - akárcsak a szomszédos Szíriában - a dzsihadisták számos kegyetlenkedést, nemi erőszakot, lefejezéseket és másfajta kivégzéseket követtek el. Az Egyesült Államok vezette szövetségesek által támogatott iraki kormányerők azóta a terület jelentős részét visszafoglalták.