Hollandiában is járhatott a berlini merénylő

Anis Amri berlini terrorista
This handout computer screen grab shows a portrait taken from a copy of the arrest warrant over a Tunisian man identified as Anis Amri, suspected of being involved in the Berlin Christmas market attack, that killed 12 people on December 19, 2016. German police on December 21, 2016 launched a manhunt and requested an European arrest warrant for Anis Amri, a rejected asylum seeker suspected of involvement in a deadly truck assault on a Berlin Christmas market claimed by the Islamic State jihadist group. / AFP PHOTO / POLICE JUDICIAIRE / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / POLICE"- NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A berlini gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjének hátizsákjában talált telefonkártya olyan készletből származik, amelyet hollandiai áruházakban értékesítettek december 20. és 22. között - jelentette szerdán a La Repubblica című olasz napilap.
Vágólapra másolva!

Az újság szerint Zwolle, Breda és Nijmegen városaiban lehetett hozzáférni a tunéziai Anis Amri hátizsákjában talált SIM kártyához. Ez alapján felmerül annak gyanúja, hogy a támadó - akivel múlt héten Milánó egyik külvárosában végzett a rendőrség - menekülés közben Hollandiát is érintette. A dpa német hírügynökségnek egyelőre nincsenek információi arról, hogy a férfi Hollandiában vagy esetleg más módon jutott hozzá a holland telefonkártyához.

Lyonon keresztül menekült

Az már korábban kiderült, hogy a 24 éves férfi a közép-franciaországi Lyonon keresztül jutott el Észak-Olaszországba. A német szövetségi ügyészség a dpa megkeresésére egyelőre nem foglalt állást az ügyben.

Anis Amri, a berlini merénylő Forrás: AFP/Handout

A holland rendőrség szerdán közölte: vizsgálják, hogy a férfi keresztülutazott-e az országon. Wim de Bruin, a holland nemzeti ügyészségi hivatal szóvivője azt mondta: vannak arra utaló "jelek", hogy Amri Hollandia érintésével utazott Franciaországba, de a vizsgálat még folyik ez ügyben.

Kulcsa volt a mecsethez

A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális médiatársaság eközben arról számolt be, hogy Anis Amri az eddig feltételezettnél lényegesen jobban kiépített kapcsolati hálóval rendelkezett a németországi Ruhr-vidéken, ahol egy tucatnyi mecsetben járt. Az egyik dortmundi mecsethez kulcsa is volt, így ott tudott éjszakázni, 2015 vége óta pedig rendszeresen ingázott Berlin és a Ruhr-vidék között. A férfi tavaly utazott be Németországba, és míg eleinte főleg az ország nyugati részén, Észak-Rajna-Vesztfáliában tartózkodott, 2016 februárja óta már túlnyomórészt Berlinben.

Márciustól figyelték

Korábbi jelentések szerint Anis Amri kapcsolatban állt észak-rajna-vesztfáliai radikális iszlamistákkal. A hatóságok márciustól megfigyelés alatt tartották, de mindössze annyi derült ki róla, hogy

kisstílű drogdílerként tevékenykedik

a német főváros egyik legfőbb kábítószer-árusító központjaként számon tartott kreuzbergi Görlitzi parkban. Azt a gyanút nem sikerült alátámasztani, hogy súlyos, állam elleni bűncselekményre készül, így megfigyelését szeptemberben leállították.

12 halott a karácsonyi vásárban

Anis Amrit gyanúsítják azzal, hogy megölt tizenkét embert és sokakat megsebesített, amikor december 19-én egy lopott kamionnal egy karácsonyi vásárba hajtott a német fővárosban. A férfit múlt péntekre virradóra lőtték le egy rendőri ellenőrzés során Sesto San Giovanniban, miután négy napon át körözték Európa-szerte.