Erdogan: A NATO magára hagyta Törökországot az Iszlám Állam elleni harcban

2016.12.29. 13:56

A NATO magára hagyta Törökországot Észak-Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet ellen vívott harcban - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön egy ankarai díjátadón.

Az államfő kifejtette: Báb ostrománál sem a NATO-tagállamok, sem a nemzetközi terrorellenes koalícióban szövetséges országok nem segítenek.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az A Haber török hírtelevíziónak adott csütörtöki interjújában korábban azt mondta, hogy az Egyesült Államok - a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia nyomására - egy ideje már nem nyújt légi támogatást Törökországnak az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló város visszaszerzéséhez. Törökország az Iszlám Államhoz hasonló terrorszervezetként tekint az YPG-re és attól tart, hogy a kurd csapatok bármiféle térnyerése határai mentén felbátoríthatja a Törökországban élő több milliós kurd kisebbség függetlenségi törekvéseit.

Recep Tayyip ErdoganForrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Turkish Presidency / Yasin Bulbu

Az YPG mindazonáltal Washington egyik legfőbb partnere az Iszlám Állammal szemben.

Ankara augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítson az Eufrátesz folyó nyugati oldalán egy ötezer négyzetkilométeres területet a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól és az YPG-től.

A török haderő támogatta ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) eddig 1900 négyzetkilométert vont ellenőrzése alá, és immár több mint egy hónapja ostrom alatt tartja Báb városát, az Iszlám Állam második legfontosabb központját Szíriában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK