Vágólapra másolva!
Négyéves nyomozói munka után számoltak fel egy nigériai drogkereskedő bandát, amely éve alatt több mint 1,8 milliárd forint értékben csempészett kábítószert az osztrák fővárosba.
Vágólapra másolva!

Az osztrák rendőrség felszámolt egy kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandát: 50 embert vettek őrizetbe, köztük utcai dílereket és a szervezet irányítóit is.

– összegezte a helyzetet pénteken Bécsben a rendőrség egyik szóvivője.

A bűnszervezet teljes felgöngyölítése éveken át tartó nyomozói munka eredménye. A banda tagjai közül egyesek vizsgálati fogságban vannak, míg másokat már hosszú szabadságvesztésre ítéltek. A hatóságok szerint

a nigériai banda az utóbbi években 6 millió euró (több mint 1,8 milliárd forint) értékben csempészett kábítószert az osztrák fővárosba.

A rendőrség a razziák során 21 kilogramm kábítószert foglalt le a bűnbanda tagjaitól. Az egyik nyomozó elmondta, hogy a talált kokainnal és heroinnal „néhány hónapig” ki lehetne elégíteni a bécsi drogfüggők kábítószer-szükségletét.

A hatóságok már négy évvel ezelőtt a bűnszervezet nyomára bukkantak, amikor egy férfi két hónapon belül gépkocsikba rejtve 250 ezer euró (csaknem 78 millió forint) készpénzt vitt ki Nigériába. A pénzmosás gyanújával indított nyomozás során kiderült, hogy a pénz kábítószer-kereskedelemből származott. Ez volt az első nyom, amely a nigériai drogbandához vezetett.

Lelepleződött később a szervezet tíz futára is, akik

az előre csomagolt kábítószert lenyelték, és úgy csempészték be Ausztriába.

A rendőrség szerint mindegyikük gyomrában 1-1,5 kilogramm drog volt. A háttérembereket Hollandiában tartják fogva, és rövidesen kiadják majd őket az osztrák hatóságoknak – derült ki a rendőrség tájékoztatásából.