Nem akar székely autonómiát a román törvényhozás

Vágólapra másolva!
Elutasításra javasolta a szakértőkből álló bukaresti törvényhozási tanács Székelyföld autonómiastatútumát, amelyet állampolgársági kezdeményezésként terjesztett a testület elé novemberben egy gyergyói bizottság – tudta meg a kolozsvári Krónika című lap a Gyergyószéki Székely Tanács (GYSZT) elnökétől.
Vágólapra másolva!

A törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló törvényhozási tanács negatívan véleményezte az autonómiatervezetet. Az indoklásban a szakértők kifejtik: azért javasolják a törvényjavaslat elutasítását, mert álláspontjuk szerint a kezdeményezés az egységes román nemzetállammal párhuzamos,

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) tavaly júniusi ülésén született határozat arról, hogy

állampolgári kezdeményezésként terjesztik ismét a román parlament elé

az SZNT autonómiastatútumát. Az erre alakult bizottság néhány tagját önkormányzati képviselővé választották júniusban, ami összeférhetetlen a bizottsági tagsággal, ezért döntött úgy a Gyergyószéki Székely Tanács, hogy maga alakít újabb testületet. Árus Zsolt elnök a Krónikának azt mondta, készen állnak arra, hogy folytassák az elkezdett munkát.

Százezer aláírás kell a parlament elé terjesztéshez

Romániában minden jogszabálytervezetet először a törvényhozási tanács véleményez, a testület állásfoglalása azonban nem kötelezi a törvényhozókat. Mivel ebben az esetben állampolgári kezdeményezésről van szó, a véleményezést a tervezettel együtt harminc napon belül megjelentetik a hivatalos közlönyben, ezután elkezdődhet a parlament elé terjesztéshez szükséges legalább százezer aláírás összegyűjtése tizenegy megyében.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke ezzel szemben egyszerűbb, racionálisabb megoldásnak tartja, hogy az erdélyi magyarság parlamenti képviselete terjessze a törvényhozás elé az autonómiastatútumot. A választási kampányban volt olyan jelölt, jelenleg már képviselő, aki a televízió nyilvánossága előtt ígérte meg, hogy beterjeszti a tervezetet – mondta.

– mondta az SZNT elnöke. Ahhoz ugyanis, hogy állampolgári kezdeményezésként kerüljön egy tervezet a parlament asztalára, minden megyéből legalább ötezer aláírást kell gyűjteni.