A békéért való harcra buzdít az új ENSZ-főtitkár

2017.01.01. 08:55

A békéért folytatott harcra és párbeszédre szólította fel a nemzetközi közösséget első üzenetében az ENSZ új főtitkára. A január 1-én hivatalba lépett António Guterres azt is mondta, hogy "senki sem kerülheti el a globális terrorizmus új veszélyét." Szavainak különös hangsúlyt ad a szilveszteri isztambuli terrortámadás, melynek több tucatnyi halálos áldozata van.

A békéért folytatott harcra és párbeszédre szólította fel a nemzetközi közösséget első üzenetében az ENSZ új főtitkára. A január 1-én hivatalba lépett António Guterres azt mondta: kínozza a kérdés, hogyan segíthetne a számtalan háborús konfliktus áldozatául esett millióknak.

Hozzátette, ezeknek a háborúknak nincsenek győztesei, csak vesztesei.

Dollárok ezermilliárdjait költik a társadalmi és gazdasági alapok elpusztítására, a bizalmatlanság és a félelem spirálját növelve, s ez az ördögi kör több nemzedéknyi időre fennmaradhat. Teljes régiókban uralkodik el a bizonytalanság, és senki sem kerülheti el a globális terrorizmus új veszélyét" - állapította meg a volt portugál miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Az ENSZ új főtitikára négy nyelven, a Youtube videómegosztón tette közzé újévi üzenetét.

Antonio Guterres, a január 1-én hivatalba lépett új ENSZ-főtitikárForrás: MTI/Martial Trezzini

Az ENSZ egykori menekültügyi főbiztosa tűzszünetet sürgetett a harcmezőkön és a konfliktusok tárgyalásos megoldását szorgalmazta. "Legyen 2017 a béke éve" - hangsúlyozta.

Guterres Ban Ki Munt váltotta vasárnap a világszervezet főtitkárának tisztségében, aki 2007. január 1. óta vezette az ENSZ-t. Ban Ki Mun szombat éjjel részt vett a New York-i szilveszteri ünnepségen, a Times Square-en, ő nyomta meg a visszaszámláló gombját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK