Egyelőre nem tudni magyar áldozatról Isztambulban

2017.01.01. 11:12

Folyik az azonosítás, de az eddigi információk szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a szilveszteri isztambuli terrortámadásnak. Legalább 39 ember meghalt az éjszaka, amikor egy fegyveres tüzet nyitott a szórakozókra egy szilveszteri buliban.

Az isztambuli magyar főkonzulátus folyamatos kapcsolatban áll a török hatóságokkal, és az eddigi tájékoztatások szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a szilveszteri terrortámadásnak – tudta meg az Origo a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól. 

Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke azt mondta, 82-en regisztráltak konzuli védelemért, velük a magyar konzulok elkezdték felvenni a kapcsolatot, és remélhetőleg néhány órán belül mindegyüküket el tudják érni. 

Azt nem tudni, rajtuk kívül hány magyar lehet még Isztambulban és a konzuli kerületben, de vélhetően számuk hasonló nagyságrendű, mint azoké, akik regisztráltak. 

A főkonzulátusra eddig egyetlen telefonhívás érkezett, amelyben egy hozzátartozóról érdeklődtek. Kiderült, hogy a keresett személy jól van, és nem tartózkodott a szórakozóhelyen. A minisztérium sajtófőnöke hozzátette, a Külgazdasági és Külügyminisztérium a leghatározottabban elítéli a terrortámadást, együttéreznek a gyászolókkal, és bíznak a sérületk felépülésében.

Az isztambuli magyar főkonzulátus ügyeletén az Origo érdeklődésére korábban azt mondták, az áldozatok azonosítása még folyamatban van, ezért

még a török egészségügyi minisztérium sem tudja pontosan, kik haltak meg a merényletben.

Biztosat csak az azonosítás befejezése után lehet mondani, a munkát pedig nehezíti, hogy sokaknál nem voltak iratok, a sérülteket pedig számos kórházba szállították.

Azok a magyarok, akik hozzátartozóik miatt aggódnak, a főkonzulátus ügyeleti telefonszámán (+90 533 375 8715) érdeklődhetnek, ahol a keresett személy neve alapján megpróbálnak információt szerezni a török minisztériumtól.

Egyelőre az biztos, hogy az isztambuli Reina mulatóban szilveszter éjjel meggyilkolt emberek többsége észak-afrikai és közel-keleti országokból származik. Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter azt mondta, hogy a külföldi áldozatok között szaúd-arábiai, marokkói, líbiai és libanoni állampolgárok vannak öbbségben.

Az izraeli külügyminisztérium szerint egy fiatal izraeli nő is meghalt a merényletben. A jordániai kormány pedig megerősítette, hogy az áldozatok között három jordániai is van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK